Site icon The Indicator

Μητσοτάκης: Από 1η Ιουλίου αύξηση σε όλους στα Σώματα Ασφαλείας

Στην αρχή της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «το 2017 ο Τραμπ είπε μια μεγάλη αλήθεια: Η ΕΕ μετά την πτώση του Τείχους απεμπόλησε τα αμυντικά της σχέδια και τα παραχώρησε στις ΗΠΑ. Αυτό αποκαλύφθηκε μετά τη ρωσική εισβολή και ο Τραμπ ανάγκασε την Ευρώπη να κοιταχτεί στον καθρέπτη. Κάποιοι το λέγαμε από τότε. Άλλαξε το πλαίσιο που δημιουργήθηκε μετα το β’ παγκόσμιο πόλεμο και η Ευρώπη το αντιλαμβάνεται».

«Γίνονται βήματα στη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται και άλλα. Είναι επιτυχία η ρήτρα διαφυγής για τις χώρες που δεσμεύονται με αμυντικές δαπάνες, έχουμε έτσι μια δημοσιονομική ευελιξία και πρέπει να χρησιμοποιηθεί με φειδώ. Το 2021 πήραμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Λάβαμε τα Ραφάλ και τις φρεγάτες Bellharra. Δεν θέλω να πω κ. Φάμελλε σε τι κατάσταση αναλάβαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις το 2019. Κάναμε πράγματα έκτοτε, καλύψαμε κάποια κενά αλλά υπάρχουν όρια στη ρήτρα διαφυγής και δεν θα κάνουμε κατάχρηση», επισήμανε για την πολική της κυβέρνησης στα εξοπλιστικά.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «έχετε δίκιο κ. Ανδρουλάκη για το SAFE. Είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο και μια ανάσα, μια κίνηση σε σωστή κατεύθυνση αλλά όχι αυτό που ζητάμε. Έχω περιγράψει ποια έργα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν. Θα πρέπει να βρούμε κάποιο πρόγραμμα με όφελος και αυτή τη λογική υπηρετεί η ελληνική πρόταση».

«Ενόψει του προϋπολογισμού 2028-35 γίνεται κουβέντα για την αποπληρωμή των δανείων. Πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα για την αποπληρωμή αλλά κάποιες χώρες είναι ήδη πιο ελαστικές και μακάρι να βρούμε κι άλλους συμμάχους και θα είναι όφελος για την Ελλάδα να συμβεί».

Η ευρωπαϊκή υποχρέωση κάθε μέλους αν δεχτεί ένα άλλο μέλος της ΕΕ υπάρχει μόνο στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Γι αυτό η έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας έχει ξεχωριστή σημασία. Υπάρχει στο άρθρο 42 του καταστατικού χάρτη αλλά δεν είναι αρκετό όλοι μιλάνε για το άρθρο 5, όμως εμείς πρέπει να αναδεικνύουμε το άρθρο 42», πρόσθεσε.

Για τη νομοθετική πρόταση στο Ταμείο Συνοχής, είπε ότι δεν είναι υποχρεωτική. Τα κονδύλια δεν είναι μόνο για την άμυνα αλλά και για την ενέργεια κλπ. «Δεν χάνουμε λεφτά, είναι τα ίδια. Απλά μπορούν να πηγαίνουν και σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων», υπογράμμισε.

Επισήμανε πως με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τη Chevron και την Exxon Mobil. «Αντιλαμβάνεστε την ιδιαίτερη σημασία να υπάρχουν δυο αμερικανικές εταιρείες που λένε πως κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης, ασκεί μόνο η Ελλάδα», ξεκαθάρισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «εγώ απάντησα με τις πράξεις όχι με δολοφονίες χαρακτήρων» και κάλεσε τον κ. Φάμελλο να αποσαφηνίσει εάν θέλει να γίνουν έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. «Έρχομαι στο πώς αντιλαμβάνομαι οτι υπάρχει μια συναντίληψη στην αίθουσα για κάποια θέματα», είπε.

Απευθυνόμενος στο κ. Βελόπουλο σημείωσε πως κάθε τριετία τα προγράμματα αναθεωρούνται. Τα f-35 αποτελούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αλλά παράλληλα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ίσως τα drones της Τουρκίας να μην είναι πλεονέκτημα αλλά να είναι πλεονέκτημα τα ελαφρά AI drones που μπορούν να επικαιροποιούνται.

«Ευτυχώς, ο Α/ΓΕΕΘΑ ήξερε από τέτοια θέματα. Δεν θέλω να μιλήσω για το πως παραλάβαμε την ΕΑΒ και την ΕΑΣ. Για τα ΕΑΣ προχωρούμε σε μία σύμπραξη για μια παραγωγή σύντομα και φυσικά να είναι βιώσιμη ως επιχείρηση, καθώς ήταν αμφότερες ζημιογόνες επιχειρήσεις. Δημιουργούμε μια νέα αγορά, το κομμάτι της άμυνας προκαλεί ενδιαφέρον και υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν. Η παραγωγική βάση της Ευρώπης δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και πρέπει να αναπτύξουμε αυτή τη βιομηχανία», επισήμανε.

Για τις διαθεσιμότητες είπε: «Να σας πω πόσα f-16 πετούσαν το 2019; Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να έχουμε πλέον πολλά επιχειρησιακά αεροπλάνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, από το να εντυπωσιάζουμε και να λέμε «τα πήραμε», αλλά η διαθεσιμότητα να έχει πάει στα Τάρταρα».

«Υπάρχουν προβληματικές συμβάσεις… μια επιλογή – διαμάντι που είχατε κάνει κ. Φάμελλε. Το πρώτο εξάμηνο επιλέξατε να επισκευάσετε ένα αεροπλάνο που είχε κατασκευαστεί πριν γεννηθώ. Δική σας επιλογή και του τότε υπουργού Άμυνας», συμπλήρωσε.

«Υπάρχει ένα πρόσωπο που δεν είναι εδώ αλλά κάνει παρεμβάσεις. Αν ρωτήσουν κάποιον στο δρόμο το τι θυμούνται από την εξωτερική σας πολιτική είναι πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα και η συμφωνία των Πρεσπών με τη μακεδονική γλώσσα», συνέχισε και πρόσθεσε: «Είμαστε πιο ισχυροί από ό,τι ήμασταν το 2019; Ναι, καθώς έγιναν με επενδύσεις, είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Δεν αφορά μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και τα στελέχη».

«Άκουσα να λένε πως για έναν 18χρονο δεν είναι ελκυστικές οι Ένοπλες Δυνάμεις. Εμείς διορθώνουμε τις αδικίες στις Ένοπλες Δυνάμεις με σοβαρές αυξήσεις σε όλα τα στελέχη. Μπορούμε να τις δώσουμε βάσει της ρήτρας διαφυγής, καθώς θα εξαιρεθούν από τον προϋπολογισμό. Είναι το ευχαριστώ μας στις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε, συμπληρώνοντας ότι αναλυτικά θα τα πει στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Τα 100 ευρώ από 1η Ιουλίου θα τα πάρουν όλοι στα Σώματα Ασφαλείας καθώς και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Στο ζήτημα των γυναικοκτονιών έχουμε κάνει πολλή πρόοδο, γιατί οι γυναίκες αισθάνονται σήμερα πως μπορούν να καταγγείλλουν περιστατικά στην Ελληνική Αστυνομία, είπε απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου.

«Το panic button έχει σώσει ζωές. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε αλλά κ. Κωνσταντοπούλου δεν έχετε δικαίωμα να αφορίζετε μία πολιτική. Οι γυναίκες βρήκαν το θάρρος από την εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ. Από το να μιλάμε γι αυτό, υπάρχει μία απόφαση. Είναι ενδιαφέρον πλην της μονοθεματικότητας που σας έχει απασχολήσει για τα Τέμπη, έχει καταλάβει ο κόσμος τι πρεσβεύετε».

«Εμείς δεν αγαπάμε κανένα νόμισμα», και σας αναγνωρίζω μια ειλικρίνεια, θέλατε έξοδο από το ευρώ. Γιατί δεν υπερασπίζεστε την πολιτική σας; Αν θέλετε να την επαναφέρετε να το κάνετε με θάρρος και όχι ημίμετρα… Μας μιλήσατε για την ιδρυτική σας διακήρυξη και το πώς η Ελλάδα θα γίνει περιβόλι για τους αδύναμους. Η Ελλάδα δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Αν έρθετε παράνομα, θα γυρίσετε πίσω από όπου ήρθατε. Δεν θα κάνουν κουμάντο οι ΜΚΟ και οι λαθροδιακινητές!», υπογράμμισε.

Οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για ένστολους
Το σαθρό επιχείρημα της Αριστεράς «κανόνια ή βούτυρο» αποδόμησε νωρίτερα κατά την πρωτολογία του ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Όταν μιλάμε για πόρους που αφορούν την εθνική άμυνα δεν μιλάμε μόνο για εξοπλισμούς αλλά για την πάγια δέσμευση της πατρίδας να μένει ισχυρή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που αλλάζει», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε ότι η πρώτη φρεγάτα Bellhara «Κίμων» θα παραληφθεί το 2025.

Όπως τόνισε «οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία» τονίζοντας την ανάγκη στα νέα προγράμματα ως «απαράβατος όρος» να συμμετέχει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι δυνατότητες που δίνει η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής – μια ελληνική θέση που υιοθέτησε η Ευρώπη – «δεν θα αποτελέσει αφορμή για υπερβολές».

Όσον αφορά, τέλος, το ζήτημα των αυξήσεων σε όλους τους ενστόλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ».

Exit mobile version