Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Στον Λευκό Οίκο με «μενού» ελληνοτουρκικά και ενεργειακό

Υψίστης σημασίας, τόσο ως προς την ουσία της όσο και ως προς τον ευρύτερο συμβολισμό της, χαρακτηρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τη Δευτέρα το μεσημέρι, στο Λευκό Οίκο, ενώ αξιολογούν ως ιστορική στιγμή την ομιλία του την Τρίτη στο Κογκρέσο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον έχοντας στις αποσκευές του επικυρωμένη από τη Βουλή την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο με συγκεκριμένη ατζέντα, στην οποία σημαντική θέση έχουν η γεωπολιτική κατάσταση, το κρίσιμο ενεργειακό ζήτημα και τα Ελληνοτουρκικά.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, και κυρίως το θέμα των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος, εξηγώντας πως είναι ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μία εποχή που απαιτείται ενότητα. Μάλιστα, ο υπονομευτικός ρόλος αναμένεται να συνδεθεί και με το ζήτημα των εξοπλιστικών προς την Τουρκία και τα F-16. Παράλληλα, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της δυνατότητας απόκτησης από την Ελλάδα F-35.

Ωστόσο, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι τα Ελληνοτουρκικά να μην μονοπωλήσουν την ατζέντα. Δεν πρέπει να χαθεί η μεγάλη εικόνα και να περιοριστεί σε μία ατζέντα που να συνδέεται αποκλειστικά με την Άγκυρα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα Ενεργειακά θα βρεθούν επίσης ψηλά στην ατζέντα. Ως προς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η κυβέρνηση πήρε σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε εταίρους που απειλούνται και εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο. Στόχος του είναι να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως αξιόπιστου και συνεπούς εταίρου, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σε μία εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας.

Για τα Ενεργειακά, στόχος είναι στη συζήτηση να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής Ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ειδικά θα αναδειχθεί ότι το ενεργειακό FRSU αναβαθμίζει τη σημασία της Αλεξανδρούπολης όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και ενεργειακά και εμπορικά.

Θα συζητηθούν, επίσης, διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1.

Δεξίωση στο Λευκό Οίκο
Τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στο Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη. «Η δεξίωση, η οποία δεν συνηθίζεται, είναι η πρώτη επί Διοίκησης Μπάιντεν και ενδεικτική του επιπέδου αλλά και του εύρους των σχέσεων, στις οποίες έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ελληνική Ομογένεια, με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις».

Η ομιλία στο Κογκρέσο

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο, μία εξαιρετική τιμή που επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες. Η ομιλία του θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και, με προέδρους σημαντικών επιτροπών. Τέλος, θα έχει επαφές με την Ομογένεια και θα παρακαθήσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα