Μητσοτάκης – Μέρκελ: Πρώτα η αξιοπιστία και μετά συζήτηση για τα πλεονάσματα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην καγκελαρία με κοινές δηλώσειςγια όλα τα θέματα που τους απασχόλησαν (επενδύσεις, χρέος, ανάπτυξη, μεταναστευτικό, πρωτογενή πλεονάσματα)…

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Πρώτα θα κερδίσουμε σε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα. Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς. Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες. Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό», είπε, εκτός των άλλων, ο έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου και συνέχισε:«Θέλω να αλλάξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ετοιμάζουμε με Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο. Ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο θέμα μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει προς το συμφέρον και των δυο χωρών»

Διαβάστε επίσης: Στο Βερολίνο σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης χωρίς θέμα πλεονασμάτων στην ατζέντα του

Η γερμανίδα καγκελάριος είπε αρχικά:

«Έχει γίνει πρόοδος στην Ελλάδα. Γνωριζόμαστε καιρό τώρα με τον κύριο Μητσοτάκη. Συμμεριζόμαστε τη μεταρρυθμιστική και οικονομική ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού. Μιλήσαμε για διμερή θέματα, όπως για το μεταναστευτικό. Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να είναι σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Φυσικά συζητήσαμε γύρω από τις ευρωπαϊκές διαδικασίες, το μέλλον των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας».

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης, που ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την Καγκελάριο για τη θερμή υποδοχή και τη φιλική της ανταπόκριση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα. Ευχαριστώ για τη στήριξη του γερμανικού λαού όλα αυτά τα δύσκολα 10 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα

Μετέφερα στην Καγκελάριο τη βαθιά μεταρρυθμιστική μας διάθεση. Θέλουμε σύμμαχο μας τη Γερμανία. Είμαι εδώ για να αλλάξω το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Θέλω να συζητάμε διαρκώς για κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις.

Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη & την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε πολλά κοινά να κάνουμε, με επενδύσεις κοινού συμφέροντος.

Συζητήσαμε για την κλιματική αλλαγή, για τις φωτιές που είχαμε στην Ελλάδα αλλά και για ζητήματα όπως το προσφυγικό. Η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει για να ενισχυθεί η ροή προς την Τουρκία.

Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό, τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης. Μιλήσαμε για την Τουρκία, για το Κυπριακό. Είναι Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κα. Μέρκελ γνωρίζει τις απόψεις μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία μπορούν, όμως, να διορθωθούν μέσω της πολιτικής τη ΕΕ για τα Βαλκάνια.

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός στη καγκελαρία με την προβλεπόμενη για αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που επισκέπτονται για πρώτη φορά το Βερολίνο, απόδοση τιμών

Σχετικά Νέα