Μητσοτάκης: Λάθος η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία

Την κάθετη διαφωνία της Ελλάδας με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Athens Democracy Forum, στο πλαίσιο του οποίου είχε συζήτηση με τον αρθρογράφο της εφημερίδας New York Times, Roger Cohen.

“Είναι λάθος” απάντησε κοφτά ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τη στρατιωτική δραστηριότητα της γείτονος στη βόρεια Συρία και πρόσθεσε: “Κάθε μονομερής επέμβαση σε μία ασταθή περιοχή χωρίς τη στήριξη του ΟΗΕ, που την ίδια στιγμή θα δώσει άνοδο στην τρομοκρατία, είναι λάθος στρατηγική”. Έκανε δε λόγο για άλλη μία πηγή αποσταθεροποίησης στην περιοχή, εκφράζοντας την ανησυχία του.

Στην επισήμανση ότι ο Λευκός Οίκος ουσιαστικά επέτρεψε στην Άγκυρα να επέμβει στη Βόρεια Συρία, “αδειάζοντας” τους Κούρδους, ο πρωθυπουργός διπλωματικά παρέπεμψε στις επίσημες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και είπε ότι θα μείνει σε αυτές, επικαλούμενος ότι η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ είναι ότι δε δόθηκε “πράσινο φως” στην τουρκική επέμβαση.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας και δήλωσε ότι η Ελλάδα αισθάνεται αυτοπεποίθηση καθώς έχει ισχυρούς συμμάχους και πίστη στην εξωτερική της πολιτική. Τόνισε ότι ίδιος προσπαθεί πάντα να συνδιαλέγεται με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι επιθυμεί οι δύο χώρες να κάνουν επανεκκίνηση στις σχέσεις τους, αλλά “χρειάζονται δύο για να το κάνουμε αυτό”.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ξεκαθάρισε ότι η χρήση του προσφυγικού- μεταναστευτικού για πίεση στην Ευρώπη δεν είναι σωστή στρατηγική από την πλευρά της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Άγκυρα χρησιμοποίησε τις προσφυγικές ροές για να πιέσει για περισσότερα χρήματα. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο κ. Μητσοτάκης είχε αντιστρέψει το δίλημμα που θέτει η Τουρκία στην ΕΕ, λέγοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να τηρεί τη συμφωνία με την Ευρώπη για το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρώτα και ως συνέπεια της τήρησης να λαμβάνει χρηματοδότηση.

Ο πρωθυπουργός είπε στο Athens Democracy Forum ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίζει την Τουρκία, αλλά πρέπει και να πάρει θέση για ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις, αλλά και στην Κύπρο όπου υπάρχει παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. “Δεν μπορεί να μείνει η ΕΕ χωρίς αντίδραση. Πιστεύω ότι θα δείτε αντίδραση της ΕΕ σύντομα” εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για λήψη μέτρων από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι η Τουρκία στρέφεται προς τη Ρωσία του Πούτιν (ερώτημα που ήρθε ως επακόλουθο της συζήτησης για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική εισβολή στη Συρία), ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον να κρατηθεί η Τουρκία προς την Ευρώπη, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον της τουρκικής οικονομίας και κοινωνίας, αλλά “η Τουρκία είναι ένας δύσκολος πελάτης που δεν παίζει με τους κανόνες”, τόνισε όμως ότι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Και αναφέρθηκε τόσο στην τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, όσο και στη συνεργασία της Ελλάδας με Λίβανο και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να υπάρχει συνεργασία και αναφέροντας χαρακτηριστικά “ό,τι ανήκει στην Κύπρο, ανήκει στην Κύπρο, δεν μπορείς να εμφανιστείς με ένα τρυπάνι”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα