Μητσοτάκης: Είμαστε στο τέλος τη αρχής – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι παγκόσμια αλλά η αντιμετώπισή της κυρίως εθνική, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή.

«Οι αριθμοί λένε την αλήθεια, ο συντονισμός και η ταχύτητα δεν είναι ζήτημα οικονομικής ισχύος», σημείωσε. Εκανε τη σύγκριση με την Ολλανδία και το Βέλγιο που έχουν δεκαπλάσιους διασωληνωμένους και δεκαπλάσια κρούσματα αντίστοιχα.

Τα μέτρα έχουν σοβαρές επιβαρύνσεις στην οικονομία, αλλά η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία στήριξε τα μέτρα, τόνισε και ευχαρίστησε την συντριπτική πλειοψηφία που στήριξε την ανάγκη να στερηθεί στοιχεία της ελευθερίας του για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.

«Ισως είμαστε στο τέλος της αρχής, τόνισε. Στόχος να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής το πετυχαίνουμε».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών και την αγωνία για τις θέσεις εργασίας. «Η κοινή προσπάθεια, όμως πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για 870 συνολικά ΜΕΘ και 2.000 κλίνες συνολικά διαθέσιμες για την Covid-19. Εδωσε έμφαση στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που προσέφερε πολλά, με 900 αναπνευστήρες, πολλά κρεβάτια και σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού.

Το «Πάσχα της Αγάπης» πρέπει φέτος να γίνει «Πάσχα της Ζωής», τόνισε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι: «έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα, στο χέρι όλων είναι να μην τα αξιοποιήσουμε», το μήνυμα για όσους δεν συμμορφώνονται στα μέτρα.

Σε ότι αφορά την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος είναι η διάσωση των θέσεων εργασίας. Στην Ελλάδα επιλέξαμε οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ που απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων. Οι πιο ωφελημένοι είναι οι χαμηλόμισθοι.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια λύση κοντά σε αυτό που αιτήθηκαν εννέα ηγέτες (ευρωομόλογο). Ωστόσο αναρωτήθηκε αν αυτό θα γίνει πριν πληγεί ανεπανόρθωτα η ευρωπαϊκή ιδέα.

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση δήλωσε ότι όσοι ζητούν ατελείωτες παροχές στέλνουν από τώρα τη χώρα στην δοκιμασία ενός μνημονίου.

Σχετικά Νέα