Μητσοτάκης: Η ΕΕ καταδίκασε την τουρκική εισβολή στη Συρία

Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή το 1,1% του ΑΕΠ της ζώνης καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε εκπτώσεις σε όσα σχεδιάζει η Κομισιόν για την επόμενη πενταετία.

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε δε ότι αυτή είναι η θέση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών, ενώ τάχθηκε υπέρ του να υπάρχει μια συσχέτιση με την τήρηση του κράτους δικαίου και του προσφυγικού. Παραδέχτηκε ότι θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Brexit λέγοντας ότι υπάρχει ικανοποίηση για τη συμφωνία αλλά και μια θλίψη για το γεγονός ότι η χώρα επιλέγει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τουρκία

Πετύχαμε να ενσωματώσουμε τις εθνικές θέσεις στα κείμενα των συμπερασμάτων και υπήρξε καταδίκη της εισβολής στη Συρία, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι με ελληνική παρέμβαση, προστέθηκε το σημείο στο οποίο γίνεται έκκληση να στηρίζονται οι χώρες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις από το προσφυγικό λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θεωρώ σημαντικό ότι υπάρχει ειδική αναφορά και ομόφωνη καταδίκη της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και επικύρωση των συμπερασμάτων από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ που προσδιορίζει με περισσότερη σαφήνεια τις κυρώσεις.

Η διεύρυνση της ΕΕ

Στο συμβούλιο είπα ξεκάθαρα ό,τι είπα και στον Ζ. Ζάεφ: η συμφωνία των Πρεσπών έχει προβλήματα, αλλά δεν θα τη θέσω ως εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αρκεί να πειστώ απόλυτα ότι υπάρχει συμμόρφωση.

Οι ΗΠΑ

Ερωτηθείς για τη στάση των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκε η απόφαση απόσυρσης από τη Συρία ήταν λανθασμένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ είναι προβληματική. Το αντίθετο. Αν δείτε και όσα είπε ο Μ. Πομπέο στην επίσκεψη στην Αθήνα, θα διαπιστώσετε ότι στήριξε με εμφατικό τρόπο τις απόψεις της Ελλάδας.

Το plan B

Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρότασή του για ένα «plan B», σε περίπτωση έξαρσης του προσφυγικού. Είπε ότι δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από μια πιο αποφασιστική διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η ΕΕ θα πιαστεί ξανά απροετοίμαστη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορα, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα