Μητσοτάκης για Τουρκία: Ο Δεκέμβριος καταλυτική ημερομηνία

Ο Δεκέμβριος είναι η καταλυτική ημερομηνία που η Ε.Ε. θα πάρει αποφάσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αρχικά, ωστόσο τελικά συζητήθηκε. Τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου και υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε την τελευταία περίοδο, με την έκδοση NAVTEX για το Ορούτς Ρέις και το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιγράφοντας τι συζητήθηκε κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει ανησυχία για την έκταση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Χαρακτήρισε πάντως θετικό που σε επίπεδο ECDC υπάρχει ευρωπαϊκός χάρτης ανά περιφέρεια, με κοινά κριτήρια που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έθεσε το ζήτημα προετοιμασίας από τώρα για την επόμενη τουριστική περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό, όπως είπε, να υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κοινά πρωτόκολλα, ώστε όλοι να μπορέσουν να ταξιδεύουν με ασφάλεια

Για το Brexit, είπε ότι «δεν θα δεχτούμε μια κακή συμφωνία, που θα μπορούσε να είναι πιο κακή από μη συμφωνία». Είπε επίσης ότι υπήρξε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή.

Σχετικά Νέα