Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης: Απόλυτη ευθυγράμμιση Αθήνας – Λευκωσίας για το Κυπριακό

Υπάρχει απόλυτη ευθυγράμμιση Αθήνας – Λευκωσίας, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά την ολοκλήρωση της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας.

O Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην κυπριακή πρωτεύουσα για τη δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου και για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

«Το ξέρετε καλά ότι οι συναντήσεις μας είναι συχνές γιατί οι δύο χώρες ευθυγραμμίζουν τις κοινές επιδιώξεις σε έναν δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας από τις πρώτες συναντήσεις, ήταν να ενισχύσουμε θεσμικά τη σχέση Ελλάδας-Κύπρου με την πραγματοποίηση αυτών των τακτικών διακυβερνητικών συνόδων».

«Είναι συναντήσεις ουσίας και όχι επικοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «είμαστε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας».

«Όποιος είναι ισχυρός και έχει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέσει σε έναν ειλικρινή διάλογο» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι «το ευρωπαϊκό μέλλον της Άγκυρας εξετάζονται από το πρίσμα των σχέσεων της με Ελλάδα και Κύπρο».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «υπάρχει ευνοϊκή δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών» ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα δεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων ούτε διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια»

«Το ήπιο κλίμα που διαπνέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να βοηθήσει το Κυπριακό. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι βελτίωση του κλίματος σημαίνει αλλαγή θέσεων της Τουρκίας» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Θετική η σύμπραξη σε Παιδεία, Υγεία και Πολιτική Προστασία
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ενδεικτικά στον τομέα της Παιδείας, σημειώνοντας ότι «το μεγάλο άνοιγμα που κάνει η Ελλάδα στην ανώτατη εκπαίδευση με την λειτουργία παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων εκτιμώ ότι θα βρεί ενδιαφέρον και από κυπριακά ιδρύματα».

Ειδική μνεία, έκανε ο πρωθυπουργός και στη συνεργασία για τις μεταμοσχεύσεις, που όπως είπε «θα δώσει ελπίδα σε συμπολίτες μας».

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη και στη συνεργασία για τα ζητήματα πολιτικής προστασίας λέγοντας ότι επεκτείνεται και στη διαμόρφωση μιας ευρωπαικής πολιτικής απέναντι στα ζητήματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Σημείωσε, επίσης, ότι «έχουμε θέσει στην υπηρεσία της κυπριακής δημοκρατίας την ψηφιακή τεχνογνωσία και χαίρομαι ότι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που πήραμε τις έχετε υιοθετήσει».

Χαρακτήρισε επίσης στρατηγικής σημασίας το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου.

Χριστοδουλίδης: Κοινός στόχος η ενίσχυση των στενών σχέσεων
Ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ελλάδα σε ψηφιακό επίπεδο ανακοινώνοντας την λειτουργία του Ψηφιακού Πολίτη από τις 5 Δεκεμβρίου στην Κύπρο που βασίστηκε στην ελληνική τεχνογνωσία.

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επικείμενη αλλάγη ηγεσίας στις ΗΠΑ απαιτούν μεγαλύτερο συντονισμό των δύο χωρών. Είμαστε δύο κράτη με άριστες σχέσεις με τους γείτονές μας αποδεικνύοντας ότι είμαστε πυλώνες σταθερότητας. Έχουμε αποδείξει με πράξεις ότι ενισχύουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όσον αφορά το Κυπριακό είπε ότι η επαφή Ελλάδας-Κύπρου είναι στενή και καθημερινή και «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί την Νο1 προτεραιότητά μας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα