Μητσοτάκης από Πράγα: Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα.

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι διαμορφώνεται κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στοφυσικό αέριο. Όπως είπε, είναι αισιόδοξος ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασιστεί μια τέτοια παρέμβαση.

«Χαίρομαι γιατί μετά από επιμονή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει έστω και με καθυστέρηση. Έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένοι να αξιοποιήσει την μεγάλη δύναμη που έχει ως ευρωπαΐκή οικογένεια να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλειας εφοδιασμού», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και την ένταση που δημιουργήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως δεν έχει πολλά να προσθέσει, καθώς και ότι «δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου, θα επαναλάβω αυτό που είπα το πρωί ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων, η οποία έγινε μπροστά τους ομολόγους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και μπροστά στους ηγέτες συμμετέχουν σε αυτό το καινούργιο και επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας».

Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, ήταν νωρίτερα το θέμα σε «πηγαδάκι» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των «27».

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε σε ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, το περιστατικό με τον Τούρκο πρόεδρο στο χθεσινό (6/10) δείπνο.

«Σηκώθηκα όρθιος και του είπα πως ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο», λέει μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, έδωσε νέα απάντηση στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το «θερμό» επεισόδιο στο δείπνο των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται» και τόνισε ότι, απαντώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «είχα την ευκαιρία ενώπιων των ηγετών να επαναλάβω αυτά που είπα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν η Τουρκία θέτει ακόμα και ζητήματα κυριαρχίας των νησιών» και υπογράμμισε ότι «είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική», αν και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου» υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε τη βεβαιότητα ότι έχουμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο».

Όσο για την απόπειρα Ερντογάν για μεταφορά της έντασης στο δείπνο των ηγετών της ΕΠΚ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαίωματά της».

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από την Αθήνα, ο Κ. Μητσοτάκης θα θέσει όλα τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας και στην άτυπη Σύνοδο των «27» που πραγματοποιείται σήμερα στην τσεχική πρωτεύουσα.

Μάλιστα, με αφορμή τα ναυάγια σκαφών που μετέφεραν μετανάστες στη Λέσβο και στα Κύθηρα, ο πρωθυπουργός άφησε επιπλέον «αιχμές» για τη στάση της Άγκυρας, λέγοντας ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Καλώ ακόμα μια φορά την Τουρκία, να συνεργαστεί με την Ελλάδα έτσι ώστε να εξαλείψουμε μια και καλή αυτά τα δίκτυα, τα άθλια δίκτυα των διακινητών κατατρεγμένων ανθρώπων. Να μην χάνονται άλλες ζωές αχρείαστα στο Αιγαίο».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία εφόσον το θέλει, το έχει αποδείξει εξάλλου, μπορεί να κάνει περισσότερα ώστε να περιορίσει το πρόβλημα, το οποίο γεννάται στη ρίζα του και αυτό έγκειται στις βάρκες οι οποίες φεύγουν από τις τουρκικές ακτές».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα