Site icon The Indicator

Μισθοί: Οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις στην πρέσα των νέων γεωπολιτικών εντάσεων σε ΗΠΑ και ΕΕ – Η περίπτωση των τραπεζών

Πραγματοποιήθηκε χθες (24.2.2025), η δεύτερη συνάντηση διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων των τραπεζών για τη νέα συλλογική σύμβαση του κλάδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωσης Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) μετά τη συνάντηση για νέα συλλογική σύμβαση στις τράπεζες «κατ’ αρχήν, οι εκπρόσωποι από την πλευρά των τραπεζών και ειδικότερα οι επικεφαλής H.R. των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών, παρουσίασαν τη θεώρηση πραγμάτων, όπως τη νοούν οι τράπεζες και ειδικότερα για τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, την κατάσταση της εθνικής οικονομίας και τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού της βραχίονα».

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, «με στόχο να υποβαθμίσουν τις θετικές εξελίξεις και να ανασκευάσουν τη διατηρησιμότητα της κερδοφορίας του κλάδου κατά την επόμενη τριετία, υπερτόνισαν, τις γεωπολιτικές εντάσεις που συνεχίζονται ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τα νέα κυβερνητικά σχήματα σε ΗΠΑ και ΕΕ, τη διαφορά φιλοσοφίας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής, την προοπτική περαιτέρω μείωσης των βασικών επιτοκίων, αλλά και μέρους των τραπεζικών προμηθειών, τον ανταγωνισμό από fintech και neobanks, την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις στην ψηφιοποίηση εργασιών και την εκπαίδευση, το υψηλό κόστος νέων προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού κ.λπ. 

Και όλα αυτά, χωρίς την προσκόμιση επίσημων στοιχείων, δεδομένων και πηγών, που τους είχε εξαρχής ζητηθεί και παρότι η συγκεκριμένη προσέγγιση απέχει πολύ από τις κατατιθέμενες και απόλυτα τεκμηριωμένες θέσεις της ΟΤΟΕ, που επικαλούνται πληθώρα στοιχείων για την οργανική και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία τους, την καταβολή αυξανόμενων μερισμάτων στους μετόχους, την εκτόξευση των κεφαλαιοποιήσεών τους, με την αποκόμιση υπεραξιών να θεωρείται επίσης δεδομένη, αλλά και γενικότερα τη θεαματική βελτίωση του συνόλου των δεικτών Ενεργητικού – Παθητικού».

Η ΟΤΟΕ ανάφερε πως σε σχέση τα μισθολογικά θέματα, η πλευρά των τραπεζών, εξέφρασε «τη βούληση ναι μεν να προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη του Ενιαίου Μισθολογίου, αλλά μόνο απέναντι στον εκτιμώμενο πληθωρισμό της προσεχούς τριετίας. Ουσιαστικά «ακύρωσαν» την ύπαρξη απωλειών για τους εργαζόμενους στο διάστημα 2022 – 2024, και τις μεγάλες μειώσεις στην πραγματική αγοραστική αξία των τακτικών αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων.

Αντιθέτως, αντέτειναν ότι με την καταβολή έκτακτων εφάπαξ ενισχύσεων και αυξήσεων των καταβαλλόμενων αμοιβών, κυρίως βάσει απόδοσης ή/και bonus παραγωγικότητας που δόθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο, υπερκαλύφθηκε η όποια απώλεια υπήρξε από τον πληθωρισμό απληστίας σε βάθος της παρελθούσας τριετίας.

Ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι οι μέσες αμοιβές του κλάδου μας είναι από τις υψηλότερες στη χώρα, χωρίς ωστόσο να διακρίνουν τις αμοιβές μεταξύ απλών εργαζομένων και υψηλόβαθμων στελεχών, μη αναγνωρίζοντας τον αναμφισβήτητο φόρτο δουλειάς που ενέσκηψε λόγω της ραγδαίας μείωσης προσωπικού και ανάγκης ταυτόχρονης εξοικείωσης με τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, χωρίς να θέλουν να αντιληφθούν πως σε μία κλαδική διαπραγμάτευση οι αποδοχές ασφαλείας του Ενιαίου Κλαδικού Μισθολογίου αποτελούν για μας, ανυποχώρητα, καίριο σημείο αναφοράς. Στη βάση αυτή, εξέφρασαν κατ’ αρχήν σοβαρές επιφυλάξεις ή και πλήρη αντίθεση στις μισθολογικές διεκδικήσεις της ΟΤΟΕ».

Αναφορικά με τα θεσμικά και λοιπά θέματα, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, οι τραπεζίτες «ουσιαστικά αμφισβήτησαν ότι υπάρχουν ουσιώδη προβλήματα και εκκρεμότητες για συζήτηση, που να αντανακλούν υπαρκτές ανάγκες των εργαζομένων. Ισχυρίστηκαν πως ο τραπεζοϋπαλληλικός κλάδος χαίρει πολύ καλύτερες συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων ατομικές και οικογενειακές παροχές, που δύσκολα μπορούν να βελτιωθούν. Παρά την αντίθετη Ευρωπαϊκή πρακτική, αρνήθηκαν κάθε ανάπτυξη ενημέρωσης και συστηματικού κλαδικού διαλόγου για σοβαρά τρέχοντα ζητήματα, ενώ απέφυγαν να δεσμευτούν με συγκεκριμένες προτάσεις για οποιοδήποτε θετικό προτεινόμενο μέτρο».

Από την πλευρά της ΟΤΟΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της:

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών επιφυλάχθηκαν να επανέλθουν στον επόμενο κύκλο των διαπραγματεύσεων, που ορίστηκε για την Τρίτη, 4 Μαρτίου 2025, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ.

Η ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως «οι μέχρι τώρα απόψεις και θέσεις των τραπεζών δεν απηχούν τις οικονομικές δυνατότητές τους και τις θετικές προοπτικές που έχουν στην επόμενη τριετία, ούτε μπορεί να αποτελέσουν βάση για συζήτηση και αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Εάν δεν ξεπεραστούν κοινή συναινέσει οι εκκρεμότητες του παρελθόντος, χωρίς τον διαχωρισμό των μερών σε νικητές και ηττημένους, δεν μπορούμε να βλέπουμε με κοινό βλέμμα και οφέλη το μέλλον.

Με ακατάρριπτα επιχειρήματα και αναντίρρητο δίκιο με το μέρος μας, καλούμε τον κλάδο σε τεταμένη αγωνιστική ετοιμότητα και εγρήγορση προκειμένου να πιέσουμε για μια ΣΣΕ που να τιμά την προσφορά μας στην επάνοδο των τραπεζών στην κανονικότητα και την επιστροφή τους στην οργανική και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

Η διαπραγμάτευση προδιαγράφεται δύσκολη. Με ενότητα και επιμονή, θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο συνδικαλιστικό και θεσμικό μέσο, προκειμένου να υπογράψουμε μια Κλαδική ΣΣΕ που να τιμά τον συνάδελφο και να ανταποκρίνεται στις ζωτικές του ανάγκες. Το βάλαμε στόχο και θα το πετύχουμε».

Exit mobile version