Μισέλ: Θετικό βήμα η αποκλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία

Για ειλικρινείς συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν όσον αφορά το μέλλον των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα μετά τις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η αποκλιμάκωση της έντασης με την Κύπρο είναι ένα θετικό βήμα, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να ενισχυθεί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο έχει προσκαλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία.

Ανέφερε επίσης ότι η πρόσφατη απόφαση του προέδρου Ερντογάν για την απόσυρση της Τουρκίας από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, ενώ επανέλαβε ότι όλοι οι ξένοι μαχητές θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λιβύη.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση έγινε για να δοθεί νέα ορμή στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η τήρηση από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας του 2016 για το μεταναστευτικό θα αποτελεί στοιχείο ότι η χώρα δείχνει καλοπιστία. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε τη δέσμευση της να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία για τους μετανάστες. Η Επιτροπή σύντομα θα κάνει προτάσεις που θα αντανακλούν την υποστήριξη των μεταναστών στην Τουρκία.

Τόνισε παράλληλα ότι ο σεβασμός για τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι κρίσιμης σημασίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα