Site icon The Indicator

Μήπως ήρθε η ώρα της Euroland;

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλημμα που μπορεί να καθορίσει την πορεία της για τις επόμενες δεκαετίες. Η διαρκώς μεταβαλλόμενη παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή, οι οικονομικές προκλήσεις και οι εμπορικές εντάσεις, ειδικά μετά την επιστροφή της διοίκησης Τραμπ, επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλές φορές τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αν ήρθε δηλαδή η ώρα μίας πλήρους ενωμένης Ευρώπης, στα πλαίσια ενός ομοσπονδιακού κράτους στα πρότυπα των ΗΠΑ, μίας Euroland, με κοινή εξωτερική πολιτική, άμυνα και οικονομικό προϋπολογισμό.

Γράφει ο *Μελέτης Ρεντούμης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και έχει πετύχει αξιοσημείωτη οικονομική ενοποίηση τις τελευταίες δεκαετίες, παραμένει ένας οργανισμός που λειτουργεί περισσότερο ως συμμαχία κρατών σε συγκεκριμένους τομείς, παρά ως ένα ενιαίο πολιτικό και στρατιωτικό μπλοκ. Οι κύριες αδυναμίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος μέχρι τώρα μπορούν να συνοψισθούν ως ακολούθως:

Με βάση τα παραπάνω, η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης) απαιτεί συγκεκριμένες θεσμικές και πολιτικές αλλαγές που θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε παρακάτω :

Μπορεί το συγκεκριμένο εγχείρημα να ακούγεται ουτοπικό, όμως πιθανότατα υπό τις παρούσες συνθήκες και τις έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις στο προσκήνιο, αν η Ευρώπη κάνει το βήμα προς την πλήρη ενοποίηση, τα οφέλη θα είναι τεράστια όπως :

Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία της λεγόμενης Euroland δεν είναι απλή υπόθεση. Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία πιθανότατα θα αντιδράσουν στην απώλεια εθνικής κυριαρχίας έχοντας σχέσεις με την Ρωσία, ενώ ακόμα και ισχυρά κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα χρειαστεί να κάνουν θυσίες που δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσουν κοινοβουλευτικά.

Παρόλα αυτά, αν συνεχιστεί η γεωπολιτική αστάθεια, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μπορεί σταδιακά να υποστηρίξει ένα πιο ενοποιημένο μοντέλο διακυβέρνησης ως τον προθάλαμο της ομοσπονδίας, μέσα από μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που θα αλλάξει το status quo και θα σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα της Ένωσης προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

 

*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Exit mobile version