Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Αποθαρρύνουμε τις προκλητικές ενέργειες

Μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τις προκλητικές ενέργειες στην περιοχή, έστειλε ο Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους, απαντώντας σε ερώτηση για την επιθετικότητα της Άγκυρας και τις παράνομες γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

«Υποστηρίζουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και αποθαρρύνουμε προκλητικές ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολιάζοντας το συνεχιζόμενο κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του αμερικανού αξιωματούχου με τον υπ. Ενέργειας Κ.Χατζηδάκη ενόψει και της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, και ΗΠΑ που διεξάγεται αύριο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του δόγματος «3+1» που έχει εγκαινιαστεί εδώ και καιρό, με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Σε μια συγκυρία όπου η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της ρητορική, με χαρακτηριστικές τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου και την παρουσίαση χάρτη που δείχνει την υφαλοκρηπίδα της γείτονος να φτάνει μέχρι την… Κρήτη, η αυριανή υπουργική διάσκεψη με την συμμετοχή των Γ. Στάινιτζ (Ισραήλ), Φ. Φάνον (υφυπ. Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους ΗΠΑ), Γ. Λακκοτρύπη (Κύπρος), και φυσικά Κ. Χατζηδάκη, στέλνει στην Άγκυρα ένα ακόμη πολιτικό μήνυμα, ως προς το πόσο απομονωμένη είναι από τις εξελίξεις. Κατάσταση που δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο αυτή ακολουθεί την ίδια γραμμή.

Στην ατζέντα της συνάντησης Χατζηδάκη-Φάνον βρέθηκαν όλα τα θέματα αμερικανικού ενεργειακού ενδιαφέροντος, με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας να δηλώνει ότι το Σεπτέμβριο πρόκειται να κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total – Exxonmobil -ΕΛΠΕ, ως ένα δείγμα «να δείξουμε τη βούλησή μας για στενή συνεργασία στο χώρο της ενέργειας αλλά και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα μας».

Στις δηλώσεις του ο κ. Φάνον έκανε λόγο για την σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή, είπε ότι η χώρα έχει κάνει πολλά για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της μείγματος (σ.σ.: εννοώντας τις προσπάθειες απεξάρτησης από την Gazprom), και την αύξηση της ενεργειακής της ασφάλειας, ενώ έκανε μνεία και στο πρόσφατο συνέδριο «East Med Gas Forum» που έλαβε χώρα στο Κάιρο, με απούσα και σε αυτήν την περίπτωση την Τουρκία.

«Έχω συναντηθεί με αρκετούς υπουργούς και με τον κ. Χατζηδάκη στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, στόχος μας είναι μια ανοικτή, αποτελεσματική και διαφανής αγορά», δήλωσε ο κ. Φάνον, αναφέροντας ότι «οι αμερικανικές εταιρείες έχουν την καλύτερη τεχνολογία, τις καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας και τις καλύτερες επιδόσεις στην καινοτομία. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην περιβαλλοντική, ενεργειακή και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και την περιοχή».

Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη συνάντηση Χατζηδάκη με Αμερικανό αξιωματούχο μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν είμαι ούτε ένα μήνα υπουργός και είναι η δεύτερη συνάντηση μου με τον κ. Φάνον έχοντας συναντηθεί επίσης και με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, τον κ. Πέρι.», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει πόσο δυνατή είναι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας.

Σχετικά Νέα