Μηνιαία κατρακύλα 11,3% για το αμερικανικό αργό – “Βουτιά” 8,7% το Brent

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Τετάρτη, αφού τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα υπογράμμισαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση από έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αργού στον κόσμο.

Συνολικά, οι ανησυχίες για τη ζήτηση συνέβαλαν στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά περισσότερο από 11% για το μήνα, ενώ το Brent υποχώρησε πάνω από 8% σε μηνιαία βάση.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου έχασε 1,37 δολάρια ή 2% στα 68,09 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κατρακύλα 11,3% στον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Παράλληλα, το Brent παράδοσης Ιουλίου έχασε 88 cents ή 1,2% στα 72,66 δολάρια το βαρέλι – στη λήξη του συμβολαίου -, σημειώνοτνας βουτιά 8,7% στον μήνα. Το Brent παράδοσης Αυγούστου, το πλέον ενεργό συμβόλαιο, υποχώρησε κατά 1,11 δολάρια ή 1,5% στα 72,60 δολάρια τυο βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου “δέχτηκαν πιέσεις από τις ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία έφτασε στο ταβάνι της και την πιθανότητα ότι οι ΗΠΑ μπορεί να εργάζονται προς την κατεύθυνση ενός σχεδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση ορισμένων κυρώσεων στο Ιράν”, δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής αγοράς στο The Price Futures Group.

Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην Κίνα, οποία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Μάιο, στις 48,8 μονάδες, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

“Οι επενδυτές είναι νευρικοί σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση, ένα συναίσθημα που επιδεινώθηκε από τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση που ανακοινώθηκαν. Με τις οικονομικές προοπτικές να παραμένουν αβέβαιες για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, οι προσδοκίες για τη ζήτηση μειώνονται, προκαλώντας πτώση των τιμών”, ανέφερε ο Ricardo Evangelista, αναλυτής της ActivTrades.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η συνάντηση του OPEC+ στις 4 Ιουνίου. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας νωρίτερα αυτό το μήνα προειδοποίησε ότι οι short sellers θα πρέπει να “προσέχουν”, δηλώσεις που θεωρήθηκαν από τους αναλυτές ως προειδοποίηση ότι ένας περαιτέρω γύρος περικοπών της παραγωγής ενδέχεται να βρίσκεται στον ορίζοντα.

Αλλά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για πρόσθετα μέτρα.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του OPEC Haitham Al-Ghais δήλωσε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα SHANA του ιρανικού υπουργείου πετρελαίου ότι ο οργανισμός θα καλωσορίσει την πλήρη επιστροφή του Ιράν στην αγορά πετρελαίου όταν αρθούν οι κυρώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα