Mίνι ένταση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Νέο κύκλο συζητήσεων στη Βουλή πυροδότησε η απόφαση της Δικαιοσύνης να διαβιβάσει στη Βουλή αίτημα άρσης ασυλίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από μήνυση πολιτών για εσχάτη προδοσία επειδή ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με διαδοχικές τοποθετήσεις τους, κορυφαία στελέχη του κόμματος (όπως ο Ν. Βούτσης, ο Δ. Τζανακόπουλος και ο Γ. Κατρούγκαλος) επεσήμαναν πως με βάση το άρθρο 61 του Συντάγματος, «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων».

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε σε παλαιότερη ομιλία του Αν. Σαμαρά για το θέμα, ασκώντας κριτική στη στάση του. Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός σημείωσε πως «η Ν.Δ. έχει διαχρονικά σταθεί με μετριοπάθεια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού και του κράτους δικαίου».

Στη συνέχεια υπήρξε παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος υποστήριξε ότι κακώς το αίτημα άρσης ασυλίας διαβιβάστηκε στη Βουλή. Μάλιστα είπε πως υπάρχει συνεργασία της Βουλής με τον Άρειο Πάγο, προκειμένου να γίνεται ο προβλεπόμενος έλεγχος και να αποτρέπονται καταστάσεις όπως η σημερινή.

Ακολούθησε ψηφοφορία και σε σύνολο 219 βουλευτών καταψήφισαν 207 την άρση της ασυλίας, υπήρξαν 11 «ναι» και ένα «παρών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα