Milliyet: “Έτοιμο το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο της Τουρκίας”

Στο τελικό στάδιο της εργασίας για την ανάπτυξη του Σχεδίου Θαλάσσιου Χώρου (DMP) φέρεται να έχει φτάσει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Milliyet, με στόχο την καλύτερη προστασία των θαλάσσιων δικαιωμάτων της και την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των θαλάσσιων περιοχών της.

Το έργο αυτό έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη στρατηγική της Τουρκίας, η οποία προχωρά σε μια συστηματική και ολοκληρωμένη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας», αναφέρει η Milliyet.

Ο χάρτης που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του DMP καθορίζει τις θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας με βάση την επιστήμη και το διεθνές δίκαιο, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζεται ως επίσημο όριο για τη χώρα. Αντίθετα, αποτελεί ένα επιστημονικό εργαλείο που βασίζεται σε δεδομένα και διεθνείς συμφωνίες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι, ενώ οι διαφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο παραμένουν, ο χάρτης της Τουρκίας παίρνει υπόψη τη μέση γραμμή των ακτών και -σύμφωνα με τους Τούρκους- εφαρμόζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τη Milliyet, έχει κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων της στα θαλάσσια ύδατα του Αιγαίου και της Μεσογείου, κυρίως μέσω συμφωνιών όπως η συμφωνία του 2011 με την Κύπρο (Κυπριακή Δημοκρατία – KKTC) και η συμφωνία του 2019 με τη Λιβύη.

Ο χάρτης που δημοσιεύθηκε από την Τουρκία αντικατοπτρίζει αυτές τις συμφωνίες.

Επισημοποίηση των ορίων για το Αιγαίο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επόμενο βήμα για την Τουρκία αφορά τη συνεργασία με την Κύπρο για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Θαλάσσιου Χώρου. Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την Μιλιέτ, αναμένεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να διευρύνει τη συνεργασία στους θαλάσσιους πόρους της περιοχής.

Ο χάρτης που δημιουργήθηκε από την Τουρκία δεν είναι απλώς ένα χαρτογραφικό εργαλείο, αλλά και ένα βήμα προς τη στρατηγική αξιοποίηση των θαλάσσιων πόρων της, με στόχο την ενίσχυση της «Γαλάζιας Πατρίδας». Όπως τονίζεται στην Milliyet, η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές.

Σύμφωνα με τον χάρτη, οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας θα συνεχίσουν να εξετάζονται και να επικαιροποιούνται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ο Δρ. Μουσταφά Μπασκάρα, διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιου Δικαίου της Άγκυρας (DEHUKAM), αναφέρει ότι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη να αξιοποιήσει πλήρως την “Γαλάζια Πατρίδα” μέσω επιστημονικών και νομικών μεθόδων.

Στο ράφι ο ελληνικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Εν τω μεταξύ στα τέλη Απριλίου λήγει και η προθεσμία που έχει δοθεί στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Παρότι οι χάρτες είναι έτοιμοι, η κυβέρνηση δεν τους υπέβαλλε γιατί η κατάθεση τους αφορά και την κατάθεση ΑΟΖ και άρα θα προκαλέσει αντίδραση της Τουρκίας. Λόγω της μη κατάθεσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού μάλιστα έχει επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμο από την Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται δε πως όταν η Κομισιόν δημοσιοποίησε πέρυσι τους χάρτες των θαλασσίων περιοχών των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο των μελετών της για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η Άγκυρα είχε διαμαρτυρηθεί, επαναφέροντας τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση σαφώς λοιπόν διστάζει για την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, παρότι αυτό ακριβώς την είχε συμβουλεύσει να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο κ.Καραμαλής είχε προτείνει να κατατεθεί στην ΕΕ ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας, αλλά και στο πλαίσιο αυτό να ενταχθεί η ενεργοποίηση της ανακήρυξης της ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, κατά τον Ν. 4001/2011 και τους όρους και τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Σημείωσε ότι αυτό είναι απολύτως σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και δεν εμποδίζει την όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Η Άγκυρα όμως ως γνωστόν δεν υπολογίζει ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο. Και ο απρόβλεπτος παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ περιπλέκει τα πράγματα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επίσης δεν ενδιαφέρεται για το Διεθνές Δίκαιο και αμφισβητεί ακόμη και την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα