Μιλέι: Περικοπές στις ενεργειακές επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα

Τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στην Αργεντινή, θα δουν το ενεργειακό κόστος των λογαριασμών κοινής ωφέλειας να διπλασιάζεται κατά μέσο όρο τον Ιούνιο, ενώ εκείνα της μεσαίας τάξης θα μπορούσαν να δουν τις τιμές να αυξάνονται κατά 155%.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα εκτοξευθούν αυτόν τον μήνα για τα περισσότερα νοικοκυριά της Αργεντινής που οδεύουν προς έναν ιδιαίτερα σκληρό χειμώνα, καθώς ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι προχωρά στην οικονομική θεραπεία σοκ.

Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μιλέι, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα δουν το ενεργειακό κόστος των λογαριασμών κοινής ωφέλειας να διπλασιάζεται κατά μέσο όρο τον Ιούνιο, ενώ οι οικογένειες της μεσαίας τάξης θα μπορούσαν να δουν τις τιμές να αυξάνονται κατά 155%.

Ενώ οι περισσότεροι Αργεντινοί πληρώνουν μόνο το πέντε τοις εκατό του πραγματικού κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, το ποσοστό αυτό θα εκτοξευθεί στο ένα τρίτο για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και σχεδόν στο μισό για τους πολίτες της μεσαίας τάξης, ανέφερε η Γραμματεία Ενέργειας σε μια σειρά δηλώσεων στον Τύπο την Τετάρτη.

Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας πρόκειται να δοκιμάσει πόσο ακριβώς από τη λιτότητα του Μιλέι είναι διατεθειμένοι να υπομείνουν οι Αργεντινοί. Ο φιλελεύθερος πρόεδρος συνεχίζει να απολαμβάνει ποσοστά αποδοχής άνω του 50%, πολύ καλύτερα από τους προκατόχους του.

Ωστόσο, η κατάργηση των επιδοτήσεων θεωρείται εδώ και καιρό μια πολιτικά δαπανηρή κίνηση και προκάλεσε εσωτερικό διχασμό στην προηγούμενη κυβέρνηση, προκαλώντας την παραίτηση υπουργών.

Η ομάδα του Μιλέι, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας, Λουίς Καπούτο, εργάζεται για την άρση των γενναιόδωρων ενεργειακών επιδοτήσεων που κόστισαν πέρυσι στην Αργεντινή το ισοδύναμο του 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. Η κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει αυτόν τον αριθμό σε περίπου 0,8% φέτος, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ενέργειας που ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας ευαίσθητα κυβερνητικά θέματα.

Ο πρόεδρος προέβη στην κατάργηση των επιδοτήσεων, καθώς η οικονομική ομάδα του, προσπαθεί να επιβραδύνει την αύξηση του πληθωρισμού, που τρέχει με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 300% και να εξισορροπηθεί ο διαβόητα διογκωμένος προϋπολογισμός της Αργεντινής.

Ταυτόχρονα, ένα κύμα ψύχους έπληξε την περιοχή του Μπουένος Άιρες τον Μάιο και η κυβέρνηση λέει ότι ο φετινός χειμώνας θα μπορούσε να είναι ο πιο κρύος από το 1980.

Οι επιχειρήσεις και οι έχοντες υψηλό εισόδημα θα δουν επίσης αυξήσεις στους λογαριασμούς τους αυτόν τον μήνα, αν και λιγότερο επιθετικές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα