Μικτή εικόνα στην Ασία στη σκιά των απειλών Τραμπ για δασμούς

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς “της τάξης του 25%” στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ημιαγωγών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχωρεί σε ποσοστό 0,3% στις 39.164,61 μονάδες, ενώ και ο ευρύτερος Topix χάνει 0,3%. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε σε υψηλό δύο ετών, στα 2,759 τρισ. γεν ($18,2 δισ.) τον Ιανουάριο έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για έλλειμμα ύψους 2,1 τρισ. γεν.

Την ίδια στιγμή, το επιχειρηματικό κλίμα στον μεταποιητικό κλάδο ενισχύθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο, όπως έδειξε η έρευνα Reuters Tankan. Ο δείκτης για το κλίμα στον κλάδο της μεταποίησης ενισχύθηκε στο +3 – το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο – από +2 τον Ιανουάριο.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει πτώση 0,5%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai κερδίζει 0,8%, ενώ ο CSI 300 των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,7%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημειώνει ισχυρή άνοδο 1,7%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,7%. Την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,10%, στην πρώτη κίνηση χαλάρωσης της πολιτικής της από το Νοέμβριο του 2020.

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας από την πλευρά της μείωσε σήμερα κατά 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο της στο 3,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική μείωση των επιτοκίων. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχωρεί 0,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα