Μικτή εικόνα στην Ασία μετά την κατρακύλα της Wall

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη μετά την κατρακύλα των δεικτών της Wall Street χθες, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει πάνω από 600 μονάδες καθώς ένα μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από στελέχη της Federal Reserve εξανέμισε την αισιοδοξία για ηπιότερη στάση από την κεντρική τράπεζα φέτος.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνει πτώση 1,4% και υποχωρεί στις 26.405,23 μονάδες μετά το χθεσινό του άλμα στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητη την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 0,1%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κερδίζει 0,4%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημειώνει άνοδο 0,5%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 κερδίζει 0,6%.

Στη Wall Street ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε χθες 1,6%, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε 1,8% και ο Nasdaq έχασε 1,2%, τερματίζοντας ένα επταήμερο ανοδικό σερί.

Οι βαριές απώλειες ήρθαν παρά τα ενθαρρυντικά μάκρο που ανακοινώθηκαν χθες και έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού σημείωσαν βουτιά στο τέλος του 2022. Παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέημς Μπούλαρντ ζήτησε να ανεβάσει άμεσα η τράπεζα τα επιτόκιά της πάνω από το 5%. “Είμαστε σχεδόν σε μια ζώνη που περιορίζουμε τον πληθωρισμό, αλλά όχι εκεί ακόμη” σημείωσε σε συνέντευξή του στη WSJ.

Λίγο αργότερα και η Λορέτα Μακμέστερ της Fed του Κλίβελαντ υποστήριξε στο Associated Press ότι χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να συντριβεί ο πληθωρισμός.

Και το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω όταν στις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης δημοσιεύθηκε και η τακτική έκθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, το γνωστό “Μπεζ βιβλίο” (Beige Book), η οποία ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι “χλιαρή” καθώς οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα