Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές

Μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed και με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις για το Brexit.

O γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει πτώση 0,29% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,80% ενώ ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,34%.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 χάνει 0,09% ενώ ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,22%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες πως διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια της και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις για το υπόλοιπο του έτους.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell δήλωσε χθες ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ένα «καλό σημείο», αν και επισήμανε τους κινδύνους από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή επανέλαβε ότι η νομισματική πολιτική διαμορφώνεται από τα εισερχόμενα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.

Στο μέτωπο του Brexit, η Τερέζα Μέι στο διάγγελμά της ανέφερε ότι η μη αποχώρηση από την ΕΕ θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη» ζημιά στην εμπιστοσύνη προς την πολιτική κουλτούρα της Βρετανίας. Το κοινοβούλιο, είπε, «έκανε ότι ήταν δυνατό» για να αποφύγει να πάρει μία απόφαση εάν θέλει να φύγει με συμφωνία, χωρίς συμφωνία ή να μην φύγει καθόλου. «Αυτό που όλοι οι βουλευτές ήταν πρόθυμοι να πουν είναι το τι δεν θέλουν. Ελπίζω να βρουν έναν τρόπο να υποστηρίξουν την συμφωνία που διαπραγματεύτηκα με την ΕΕ. Θα συνεχίσω να εργάζομαι μέρα και νύχτα για να εξασφαλίσω την υποστήριξη των συναδέλφων μου, του DUP και άλλων σε αυτή την συμφωνία. Αλλά δεν είμαι έτοιμη να καθυστερήσω το Brexit πέρα από τις 30 Ιουνίου» είπε.

Οι σχετικές δηλώσεις της Μέι προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο από τους βουλευτές του κόμματός της όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ως συνήθως άλλη μια δήλωση που έλεγε λίγα» σχολίασε η βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, ‘Αντρια Τζένκινς, και προέτρεψε την πρωθυπουργό μέσω Twitter, εφόσον λυπάται για την καθυστέρηση, να εξασφαλίσει ότι το Brexit θα γίνει στις 29 Μαρτίου, άσχετα από ό,τι προτείνει το κοινοβούλιο. Άλλοι βουλευτές του κόμματός της αναρωτήθηκαν ποιος ήταν πραγματικά ο σκοπός της ανακοίνωσής της ή χαρακτήρισαν το «τοξικό παιχνίδι κατηγοριών» μέρος της τακτικής της με σκοπό να εξαντλήσει τον χρόνο και να αποκλείσει άλλες επιλογές.

Σχετικά Νέα