Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Μικτά πρόσημα επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν αυξάνει τους φόβους για στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή.

Ο δείκτης του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας σημειώνει πτώση της τάξης του 0,9%, μετά την προειδοποίηση της Daimler για τα κέρδη της, λόγω των μέτρων κατά των ντιζελοκίνητων οχημάτων, ενώ ο δείκτης του κλάδου λιανικών πωλήσεων σημειώνει άνοδο 0,3%.

Εντός της ημέρας οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν νέες σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν, παρά τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων ηγετών σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη για αυτοσυγκράτηση.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφεραν μέσα στο σαββατοκύριακο ότι ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με το Ιράν, λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη αμερικανικού drone από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, καθώς ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Wang Shouwen ζήτησε σήμερα την ακύρωση των “ανάρμοστων” αμερικανικών μέτρων κατά κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας.

Σε εταιρικά νέα, η Carrefour αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο πλειοψηφίας στην κινεζική μονάδα της.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,17%, με τον Eurostoxx 50 να σημειώνει πτώση 0,13%.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,32%, ενώ ο γαλλικός CAC παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος, με οριακή ενίσχυση κατά 0,02%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,16%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,10%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,10%.

Σχετικά Νέα