Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με μικτές τάσεις έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις που αφορούν στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας και στο Brexit.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,12% στις 376,84 μονάδες.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 11.429,69 μονάδες και ο δείκτης του Λονδίνου, FTSE 100 επίσης κινήθηκε ανοδικά κατά 0,58% στις 7.236,10 μονάδες. Αντίθετα με πτώση έκλεισε ο γαλλικός CAC 40 στις 5.296,54 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατά 0,52% στις 9. 181,58 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB επίσης έχασε 0,51% στις 21.085,50 μονάδες.

Σχετικά με το Brexit, η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να διεξαγάγει αύριο μία ακόμη ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι. Ήδη η υπεύθυνη για τις κοινοβουλευτικές υποθέσεις του Συντηρητικού κόμματος ‘Αντρεα Λίντσομ ανακοίνωσε από τη Βουλή τη διεξαγωγή συζήτησης για το Brexit και ψηφοφορία, στην αυριανή πρωινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου, αν και δεν ανακοινώθηκε πάνω σε τι θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές.

Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας, το Reuters ανέφερε πως η Κίνα έχει κάνει “πρωτοφανείς” προτάσεις σε διάφορα θέματα. Όπως αναφέρεται και οι δύο πλευρές εργάζονται για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βάλουν ένα τέλος στον εμπορικό πόλεμο. Αξιωματούχοι επίσης και από τις δύο χώρες πρόκειται να συναντηθούν για έναν νέο γύρο συζητήσεων την Πέμπτη.

Σχετικά με την Bayer, πτώση κατέγραψε σήμερα η μετοχή της εταιρείας, φτάνοντας σε χαμηλό 7 ετών, αφού σώμα ενόρκων αμερικανικού δικαστηρίου επέβαλε στην εταιρία να καταβάλει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια σε έναν 70χρονο που κατήγγειλε ότι η χρήση του εμπορικά πολύ επιτυχημένου Roundup ήταν η αιτία του καρκίνου από τον οποίο πάσχει.

Ο γερμανικός κολοσσός χημικών προϊόντων Bayer, που απέκτησε πέρυσι την εταιρία παραγωγής του Roundup, τη Monsanto, έναντι 63 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, τα εργοστάσια της ευρωζώνης είδαν τις νέες παραγγελίες εξαγωγών να φθάνουν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο και πλέον ετών τον Μάρτιο, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη σε έναν κλάδο που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο φορτίο της κατακόρυφης οικονομικής επιβράδυνσης. Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε το 2017 καθώς οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν και τα εργοστάσια δούλευαν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους για να ανταποκριθούν στην ισχυρή διεθνή ζήτηση.

Στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας διαμορφώνεται το καταναλωτικό κλίμα στη Βρετανία τον Μάρτιο, τον μήνα που η χώρα επρόκειτο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει έρευνα της Κομισιόν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης για το καταναλωτικό κλίμα στη Βρετανία υποχώρησε στις -11,7 μονάδες τον Μάρτιο από τις -10,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, και τις -11,3 μονάδες τον Ιανουάριο.

Ο γερμανικός πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα από το επιθυμητό όριο που είχε θέσει η ΕΚΤ για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι οι πιέσεις των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένουν ήπιες, παρά τα μηδενικά επιτόκια. Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες με την ΕΕ, διαμορφώθηκαν στο 1,5% σε ετήσια βάση, μετά από την άνοδο στο 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις εξελίξεις που αφορούν το Brexit και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, να προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 377,28 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να καταγράφει ισχυρή άνοδο 1%.

Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν γυρίσει σε θετικό έδαφος, μετά από δημοσίευμα του «Reuters» που ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει εναλλακτικές δυνατότητες μείωσης του κόστους στις τράπεζες για μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους, ως μέσο αντιστάθμισης των παράπλευρων συνεπειών της πολύ χαλαρής πολιτικής της.

Καμία πρόταση πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμη για το θέμα αυτό, αλλά ο στόχος της κίνησης είναι η επιστροφή στις τράπεζες μέρους από τα 7 δισ. ευρώ που πληρώνουν ως τόκο στην ΕΚΤ, δήλωσε μία πηγή του «Reuters».

Σύμφωνα με το πρακτορείο και όπως μεταδίδει το newmoney.gr,  ένα κλιμακούμενο επιτόκιο κατάθεσης (tiered deposit rate) θα σήμαινε τη μερική εξαίρεση των τραπεζών από την πληρωμή στην ΕΚΤ της ετήσιας επιβάρυνσης 0,40% στα πλεονάζοντα διαθέσιμά τους, ενισχύοντας τα κέρδη τους.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος, ο δείκτης τραπεζών κατέγραψε ισχυρή άνοδο 2%, ωστόσο τελικά τα κέρδη του περιορίστηκαν στο +0,8%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε οριακή πτώση 0,01% στις 11.419,04 μονάδες, με τη μετοχή της Deutsche Bank να σημειώνει άνοδο 2,9%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,03% στις 7.194,19 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 0,12% στις 5.301,24 μονάδες.

Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,26% κι έκλεισε στις 21.194,19 μονάδες.

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ιταλικές τράπεζες, με την Unicredit να καταγράφει κέρδη 2,7%, την Banco Bpm να σημειώνει άνοδο 2,7%, την Bper Banca να κλείνει στο +1,6%, την UBI Banca να ενισχύεται κατά 1,6% και την Intesa Sanpaolo στο +0,8%.

Το δημοσίευμα για την ΕΚΤ προσέφερε τόνωση και στην αγορά ιταλικών ομολόγων, που νωρίτερα δεχόταν πιέσεις, λόγω δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι η ιταλική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», η Ιταλία αναμένεται να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο +0,1% από +0,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 2,4%.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο υποβλήθηκε από τη Ρώμη στην Κομισιόν, προέβλεπε ότι το έλλειμμα θα ανερχόταν στο 2,04%.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων αν χρειαστεί, καθώς η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει τη διαρκή επιδείνωση της εξωτερικής ζήτησης.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις γύρω από το Brexit, όπου βρίσκονται στο προσκήνιο σενάρια για το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, τη στιγμή που εξακολουθεί να παραμένει ασαφές το πώς, το πότε και το εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Ερωτήματα, στα οποία αναμένεται να δώσουν κάποιες απαντήσεις σήμερα η Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία θα προχωρήσει σε μια σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει το Brexit.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Fiat Chrysler ενισχύθηκε κατά 2,6%, στον απόηχο δημοσιεύματος των «Financial Times» που ανέφερε ότι η ιταλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο εξαγοράς της Renault μετά από ξεχωριστές συνομιλίες συγχώνευσης με τη Nissan.

Η μετοχή της Commerzbank σημείωσε «άλμα» σχεδόν 5%, καθώς η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 865 εκατ. ευρώ το 2018, από 128 εκατ. το 2017.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα