Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων.

Η πρόοδος στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορονοϊού από κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας όπως οι AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica, BioNtech-Pfizer και Moderna οδήγησε σε σημαντικά κέρδη τις παγκόσμιες αγορές τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η διαδικασία έγκρισης αυτών των εμβολίων θα ολοκληρωθεί σε χρόνο-ρεκόρ τις επόμενες εβδομάδες, δίνοντας στις κυβερνήσεις ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Η πορεία αυτή ωστόσο δεν θα είναι εύκολη όπως έδειξε και η περίπτωση της AstraZeneca η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ερωτηματικά σχετικά με το ποσοστό επιτυχίας του εμβολίου της.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν τις τεράστιες δυσκολίες που θα προκύψουν από την ανάγκη για μαζική παρασκευή και διανομή αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά της COVID-19 σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει μικρές απώλειες 0,1% στις 391,16 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,1% στις 13.303,25 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο επίσης 0,1% στις 5.572,04 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει χάνει 0,75% στις 6.315,46 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί σε ποσοστό 0,1%.

Στο ταμπλό η Banco de Sabadell SA σημειώνει βουτιά 18% μετά την ανακοίνωση ότι τερματίζει τις συνομιλίες με την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

Σχετικά Νέα