Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη – Ιταλία και αμερικανικά ομόλογα στο επίκεντρο

Μικτά πρόσημα με απώλειες στον “πυρήνα” και μικρά κέρδη στην “περιφέρεια” εμφανίζουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το “βλέμμα” των επενδυτών να παραμένει στραμμένο τόσο στην Ιταλία λόγω πολιτικής κρίσης όσο και στις ΗΠΑ λόγω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για ύφεση μετά τη νέα αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που συχνά παρακολουθείται για πιθανά σημάδια ύφεσης, αντιστράφηκε ξανά την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. Σημειώνεται ότι αντιστροφή της καμπύλης σημαίνει πως οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υποχωρούν κάτω από αυτές των διετών τίτλων.

Στα της Ιταλίας, ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι έλαβε εντολή από τα όργανα του κόμματός του να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων (Μ5S) και να διερευνήσει εάν υπάρχει “μία νέα πλειοψηφία” στο Κοινοβούλιο, ώστε να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση. Την παραμονή της έναρξης της διαδικασίας των διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, η ηγεσία του PD ψήφισε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Λουΐτζι Ντι Μάγιο.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,35%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0.12%, ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες 0,2% και ο βρετανικός FTSE 100 κινείται πτωτικά κατά 0,29%.

Αντίθετα, θετικά πρόσημα επικρατούν στην ευρωπεριφέρεια, με τον ισπανικό IBEX να ενισχύεται κατά 0,23% και τον ιταλικό FTSE MIB να καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,24%, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI 20 καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,67%.

Νωρίτερα, απώλειες καταγράφονταν στα ασιατικά ταμπλό σε κλίμα επιφυλακτικότητας μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από την Ιαπωνία για τον κλάδο της μεταποίησης.

Σχετικά Νέα