Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα με εξαίρεση τον δείκτη του Λονδίνου με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακρο της Ευρωζώνης και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Με κέρδη έκλεισε ο γερμανικός δείκτης DAX κατά 0,13% στις 12.344,08 μονάδες, ανοδικά κινήθηκε και ο γαλλικός CAC 40 ενώ ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,29%.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός ΙBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,56% στις 9.570,60 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 21.883 μονάδες.

Μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις ήταν η Glecore η οποία κινήθηκε πτωτικά κατά 3%. Σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγωγή κοβαλτίου της Glencore PLC στο α΄ τρίμηνο αυξήθηκε ενώ αυτή του χαλκού μειώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η εταιρεία εμπορίας commodity και εξόρυξης δήλωσε πως η παραγωγή χαλκού μειώθηκε 7% στους 320.700 τόνους στο τρίμηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου, σε σχέση με τους 345.400 τόνους στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η Glencore απέδωσε την πτώση στη μειωμένη παραγωγή μετάλλων στην Αυστραλία, που προκλήθηκε από τις σοβαρές πλημμύρες στο Quinsland, και η διακοπή της λειτουργίας του ορυχείου Mopani στη Ζάμπια.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις η Thales SA ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις α΄ τριμήνου υποχώρησαν ελαφρώς λόγω της επιβράδυνσης στην αγορά αεροδιαστημικής, αλλά επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για τη χρήση. Οι πωλήσεις τριμήνου της γαλλικής εταιρείας άμυνας διαμορφώθηκαν στα 3,36 δισ. ευρώ, χαμηλότερα 1,5% σε δημοσιευμένη βάση, από τα 3,41 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η Danske Bank προχώρησε σε περικοπή των εκτιμήσεών της για το σύνολο της χρήσης και αποκάλυψε ότι εκατοντάδες μέτοχοι έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον της τράπεζας, στα “απόνερα” του σκανδάλου από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο υποκατάστημά της στην Εσθονία. Η τράπεζα βρίσκεται υπό έρευνα από την Εσθονία, τη Δανία, τη Γαλλία και τις ΗΑΠ αναφορικά με κατηγορίες ότι περίπου 230 δισ. δολάρια σε ύποπτα κεφάλαια από τη Ρωσία και από πρώην σοβιετικές χώρες, εισήλθαν στην Ευρώπη μέσω του υποκαταστήματός της στην Εσθονία.

Τα καθαρά κέρδη της Banco Santander στο α΄ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 10%, καθώς η τράπεζα ανέλαβε έκτακτη χρέωση για το κόστος αναδιάρθρωσης σε Ηνωμένο Βασίλειο και Πολωνία, αλλά και για τις πωλήσεις assets. Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου μειώθηκαν στα 1,84 δισ. ευρώ, τόνισε η ισπανική τράπεζα, αφότου ανέλαβε χρέωση 108 εκατ. ευρώ που συνδέονται με αναδιαρθρώσεις και πωλήσεις.

Οι καθαρές ζημιές της Deutsche Lufthansa διευρύνθηκαν σημαντικά στο α΄ τρίμηνο καθώς το κόστος καυσίμων και η πλεονάζουσα χωρητικότητα επηρέασαν τα αποτελέσματα της εταιρείας. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 342 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις ζημιές των 39 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Πτώση 12% στα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου εμφάνισε η BP, αποδίδοντας την πτώση στις ασθενέστερες τιμές και περιθώρια. Ο βρετανικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι τα υποκείμενα κέρδη από το κόστος αντικατάστασης -ένας δείκτης παρόμοιος με τα καθαρά κέρδη που δημοσιεύουν οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες- υποχώρησε στα 2,1 δισ. δολάρια στους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου, από 2,39 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στα μάκρο της ημέρας, στο 7,7% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, χαμηλότερα από το 7,8% του Φεβρουαρίου 2019 και από το 8,5% του Μαρτίου 2018. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008. Η ανεργία στην ΕΕ των 28 διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Μάρτιο, από το 6,5% τον Φεβρουάριο και από το 7% τον Μάρτιο του 2018. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2000.

Η γερμανική αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή τον Απρίλιο, με τον αριθμό των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας να υποχωρεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας απασχόλησης. Τα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 12.000 τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία, προσαρμοσμένα για εποχικές μεταβολές, τόνισε η υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα της The Wall Street Journal είχαν προβλέψει πτώση κατά 5.000.

Η ανάπτυξη της Γαλλίας διατήρησε το ρυθμό της στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς ανέκαμψε η καταναλωτική δαπάνη που είχε πληγεί από τις βίαιες διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων τον Δεκέμβριο. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% στο α΄τρίμηνο -σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων- σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας Insee.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα