Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μικτά πρόσημα και σε αναζήτηση κατεύθυνσης κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις εξελίξεις μετά την επίθεση του Σαββάτου σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Ο κλάδος των βασικών πόρων ηγείται των απωλειών με 0,9%, ενώ εκείνος της ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ηγείται των κερδών, προσθέτοντας 0,7%, εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρά κατά 0,03%, με τον Eurostoxx 50 να κερδίζει 0,16%.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,11%, με τον γαλλικό CAC να ενισχύεται κατά 0,19% και τον βρετανικό FTSE 100 να “κερδίζει” 0,26%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,17%, με τον ισπανικό IBEX 35 να “χάνει” 0,29%.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Τρίτη μετά το άλμα άνω του 14% της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να απελευθερώσουν στην αγορά μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων σε αργό, ωστόσο ο φόβος πιθανής στρατιωτικής αντιπαράθεσης στον Κόλπο μειώνει τους δείκτες επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε τη Δευτέρα ότι πιθανότατα το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε πόλεμο με την Τεχεράνη. Το Ιράν αρνείται κάθε ευθύνη για το χτύπημα, με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί να κάνει λόγο για “νομιμοποιημένη απάντηση” από πλευράς των Χούδι της Υεμένης στα πλήγματα που δέχονται από τον αραβικό συνασπισμό υπό τους Σαουδάραβες.

Το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο (θέση ομόβαθμη υπουργού) ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι επαφές μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων ξεκινούν την Πέμπτη, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανάληψη των εμπορικών διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον στις αρχές Οκτωβρίου.

Στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον απέφυγε τη Δευτέρα να λάβει μέρος σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπερέλ, λόγω της ύπαρξης διαδηλωτών σε κοντινή απόσταση. Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης έχει δηλώσει ότι μια νέα συμφωνία για το Brexit πλησιάζει, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι η κυβέρνηση Τζόνσον δεν έχει ακόμη προσφέρει αξιόπιστες ιδέες για την αντικατάσταση της “δικλείδας ασφαλείας” για τα ιρλανδικά σύνορα (backstop), η οποία είναι απαραίτητη για την άρση του αδιεξόδου.

Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει επίσης εντός της εβδομάδας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του ΗΒ για το εάν ήταν νόμιμη η απόφασή του για αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Σε εταιρικά νέα, οι μετοχές της Airbus και των γαλλικών εταιρειών εισαγωγής ειδών πολυτελείας δέχθηκαν πλήγμα μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να εγκρίνει το αίτημα των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά, εν μέσω μιας πολύχρονης διαμάχης για τα εξαρτήματα αεροσκαφών.

Το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιταλίας μετέθεσε εξάλλου τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή σχεδίου σωτηρίας της Alitalia έως τις 15 Οκτωβρίου, διατηρώντας την ιδιαίτερα επιβαρυμένη εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Η γερμανική Osram Licht συμβούλευσε τους μετόχους της να δεχθούν την πρόταση εξαγοράς της εταιρείας έναντι 4,3 δισ. ευρώ από την αυστριακή εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών AMS.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα