Μικτά πρόσημα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικτά πρόσημα επικρατούν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πτωτική κίνηση της Παρασκευής στην Wall Street και την συνακόλουθη σημερινή πτώση στις ασιατικές αγορές, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ μείωσαν τις προσδοκίες για άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πλευράς της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος, με οριακή άνοδο 0,05%, ενώ ο Eurostoxx 50 σημειώνει άνοδο 0,12%.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει οριακή πτώση 0,02%, με τον γαλλικό CAC να υποχωρεί κατά 0,03% και τον βρετανικό FTSE 100 να σημειώνει οριακή άνοδο 0,04%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,06%, με τον ισπανικό IBEX 35 να σημειώνει μικρή πτώση 0,07%.

Οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στις γεωπολιτικές εντάσεις με το Ιράν, ενώ ενσωματώνουν στις κινήσεις τους τα μακροοικονομικά στοιχεία. Το Σάββατο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει και από άλλα άρθρα της “πυρηνικής” συμφωνίας.

Οι μετοχές σε παγκόσμια κλίμακα λαμβάνουν γενικά ώθηση από την προσδοκία οι κεντρικές τράπεζες να κρατήσουν τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

Η δημιουργία 224,000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο (πλην του αγροτικού τομέα) ωστόσο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 160.000, διασκέδασαν τους φόβους ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση αρχίζουν να αδυνατίζουν, οπότε μείωσε και την πιθανότητα η Fed να κινηθεί δυναμικά όσον αφορά τη μείωση επιτοκίων. Η μείωση, πάντως, παραμένει το πιθανότερο σενάριο.

Στις αγορές συναλλάγματος, η τουρκική λίρα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της από τα τέλη Ιουνίου, μετά την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Murat Cetinkaya, του οποίου η θητεία έληγε το 2020, από τον πρόεδρο Ερντογάν και την τοποθέτηση στη θέση του, του μέχρι πρότινος υποδιοικητή Murat Uysal.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ως αιτία για την αποπομπή Cetinkaya την άρνησή του να υπακούσει στην κυβερνητική βούληση για μείωση επιτοκίων, γεγονός που εντείνει τους φόβους για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία.

Η λίρα διαπραγματευόταν νωρίτερα το πρωί στις 5,7450 λίρες έναντι του δολαρίου.

Στη Γερμανία, η Deutsche Bank παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή πλάνο αναδιάρθρωσης, με δραστικό περιορισμό δραστηριοτήτων trading και επενδυτικής τραπεζικής και μείωση θέσεων εργασίας κατά χιλιάδες, προκειμένου να δώσει ώθηση στην κερδοφορία της.

Η μετοχή της σημείωνε άνοδο 4% στις προσυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα