Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Παραμένει άλυτο το πρόβλημα της χρηματοδότησής τους

Τα προσκόμματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πρόσβαση στην  τραπεζική χρηματοδότηση και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, αποτελεί μια συνθήκη που -δυστυχώς – έχει παγιωθεί στην ελληνική οικονομία. Είναι κοινή παραδοχή ότι η πλειοψηφία των ΜμΕ δεν έχει ανοιχτή δίοδο προς τη δανειοδότηση από τις τράπεζες, γεγονός που δοκιμάζει τα όρια της βιωσιμότητας – που τεντώθηκαν τα τελευταία χρόνια- και παράλληλα βάζει «ταφόπλακα» στις όποιες φιλοδοξίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στο ελληνικό επιχειρείν έχει διαμορφωθεί μια μεγάλη ανισότητα, όπου για τις μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχει ορθάνοιχτος δίαυλος από τις τράπεζες, ενώ για τις ΜμΕ, η πόρτα είναι μισόκλειστη. Οι μεγάλου βεληνεκούς επιχειρήσεις συνεχίζουν να υπερτερούν ως προς το ύψος των δανειακών πόρων που αντλούν από το τραπεζικό σύστημα, τάση που παρατηρείται και σε πολλές χώρες διεθνώς.

To Ιndicator.gr έχει ασχοληθεί εκτενώς με το μείζον αυτό θέμα που αγγίζει χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να επισημανθούν τα χρήσιμα συμπεράσματα που εξήχθησαν αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ, στην εύρεση χρηματοδότησης.

Γιατί αποκλείονται από τη δανειοδότηση – Η λύση των συγχωνεύσεων

Τα μεγαλύτερα προσκόμματα που εμποδίζουν τις τράπεζες να εγκρίνουν δάνεια προς τις ΜμΕ είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών, το πολύ μικρό μέγεθος, η δυσκολία στις επενδύσεις και το έλλειμμα οικονομιών κλίμακας. Ως αντίδοτο απέναντι σ’ αυτή τη συνθήκη, οι άνθρωποι της αγοράς, τραπεζίτες και φορείς του «επιχειρείν» συμφωνούν ότι οι συγχωνεύσεις ΜμΕ θα καταστήσουν πιο εύκολη την πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Για να καταστεί αυτό εφικτό, θα πρέπει να δοθούν πρόσθετα κίνητρα και κυρίως πιο στοχευμένα μέτρα για συγχωνεύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί ευθύνη της πολιτείας που σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα καλείται να εστιάσει στην πραγματική ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δηλαδή τις ΜμΕ και να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά τους.

Παράλληλα ένας άλλος σημαντικός άξονας είναι η «εκπαίδευση» των ΜμΕ στην επίτευξη των κριτηρίων-στόχων βιωσιμότητας και στην μετάβασή τους στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Επίσης, η τραπεζική χρηματοδότηση των ΜμΕ θα μπορούσε να ενισχυθεί με περαιτέρω αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο κίνδυνος για νέα γενιά κόκκινων δανείων

Είναι πρόδηλο ότι η αγορά και δη οι ΜμΕ έχουν ανάγκη από ρευστότητα, μέσω της πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση, ωστόσο όπως επισημαίνουν αναλυτές, αυτό δεν πρέπει να γίνει αλόγιστα και χωρίς ένα πιο ευέλικτο μεν αλλά σαφές και προκαθορισμένο πλαίσιο. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η δύσκολη ισορροπία, διότι σε αντίθετη περίπτωση η οικονομία και δη το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί ενώπιον μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα