

Έχουμε επισημαίνει πολλάκις από το βήμα του Indicator.gr, τα μείζονα προβλήματα βιωσιμότητας και ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μεγεθύνονται εξαιτίας των δυσκολιών πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση. Πολλές ΜμΕ αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις, γεγονός που τις οδηγεί στο μοιραίο, δηλαδή στην απόφαση να βάλουν λουκέτο.
Παράγοντες της αγοράς και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων έχουν υπερτονίσει τη δυσχερή θέση που βρίσκεται πλειάδα μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο προφανώς δεν επιθυμεί την πρόκληση ντόμινο κατάρρευσης ΜμΕ, που θα ζημίωνε αφάνταστα την πραγματική οικονομία. Η λύση που προκρίνεται για την αποφυγή μαζικών λουκέτων είναι αυτή της παροχής πρόσθετων κινήτρων-κυρίως φορολογικών- για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια «συνταγή» που εκτιμάται πως θα ωθήσει έναν αριθμό μικρών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε λύσεις συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά. Απώτερη και μακροπρόθεσμη επιδίωξη είναι η συγκρότηση μεγαλύτερων και ανταγωνιστικότερων επιχειρηματικών σχημάτων, που θα μπορούν να σταθούν στην αγορά, να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Το σημαντικότερο κίνητρο που προβλέπεται είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις νέες επιχειρήσεις που θα προκύψουν από συγχωνεύσεις (μειωμένοι συντελεστές για 5-9 χρόνια, μεγαλύτερο αφορολόγητο αποθεματικό κλπ). Οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύουν και σε περίπτωση απορρόφησης μικρής επιχείρησης από μεγάλη και θα είναι μάλιστα της τάξεως του 30%-50%.
Το έτερος σκέλος του κυβερνητικού σχεδίου αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας συγχωνεύσεων, με κατάργηση γραφειοκρατικών διατυπώσεων, ταχύτερη έκδοση εγκρίσεων, άμεση διεκπεραίωση από φορολογικές υπηρεσίες κλπ.
Οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» των ΜμΕ
Ποια είναι όμως τα ανυπέρβλητα- σε πολλές περιπτώσεις- προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Οι ΜμΕ, που υπήρξαν θύματα αλλεπάλληλων κρίσεων (πανδημία, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα) υποφέρουν από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Οι επιπτώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων από την άνοδο του πληθωρισμού διακρίνονται σε βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες: ο πληθωρισμός αρχικά μειώνει την κερδοφορία καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής, αλλά στη συνέχεια την αυξάνει όταν οι επιχειρήσεις μετακυλύουν το κόστος στους καταναλωτές. Οι βασικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι ΜμΕ είναι λιγότερο πιθανό να μετακυλίσουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή από ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη διάβρωση των περιθωρίων κέρδους τους.
Παράλληλα ο αισθητός περιορισμός της πρόσβασής τους στην τραπεζική χρηματοδότηση, σφίγγει την μέγγενη προς τις ΜμΕ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να υπερτερούν ως προς το ύψος των δανειακών πόρων που αντλούν από το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που ενισχύει την άνιση κατανομή της τραπεζικής χρηματοδότησης, με ριγμένες βεβαίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για την άδικη αυτή «συνθήκη» και την ανάγκη αλλαγής υπέρ των ΜμΕ, έχουν εκφραστεί παράγοντες της επιχειρηματικής αγοράς αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που έθιξε προσφάτως τα κακώς κείμενα της πρακτικής που ακολουθούν οι τράπεζες απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σχετικά Νέα
Αναπτυξιακή Συνεργασία Κίνας-Ελλάδας: Ο πρέσβης Fang Qiu για τον ρόλο του Πειραιά και τις νέες προοπτικές
Στους στενούς δεσμούς που συνδέουν ιστορικά την Κίνα και την Ελλάδα, αλλά και στις.
Ήπια ανοδικά οι δείκτες στις ευρωαγορές – «Άλμα» 11% της Bayer
Με ήπιες κινήσεις κινούνται οι δείκτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τους.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία μετά το ράλι που έφερε η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας
Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού κινούνταν με μεικτά πρόσημα την Τρίτη, μετά την τεράστια άνοδο.
Τραγωδία στη Λάρισα: Ομολόγησε ο 21χρονος την δολοφονία της 52χρονης μητέρας του
Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 21χρονος από τη Λάρισα σκότωσε την 52χρονη μητέρα.