Μικρό προβάδισμα των πωλητών στο Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενες διακυμάνσεις με προβάδισμα βραχείας κεφαλής στους πωλητές είναι η εικόνα στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι είχαν προεξοφλήσει τη νέα αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την Fitch.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.274,95 μονάδες με πτώση 0,32% και τον τζίρο στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 11,7 εκατ. τεμάχια.

Μικρό προβάδισμα των πωλητών στο Χρηματιστήριο
Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί στις 1.059 με -0,87% μονάδες, ο FTSE σημειώνει απώλειες 0,53% στις 3.097 μονάδες (+0,02%) ενώ αντίθετα ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,4% στις 2.142 μονάδες.

Θετική διαφοροποίηση στις τράπεζες, που έχουν την πρώτη τετράδα του τζίρου, εμφανίζει η Πειραιώς με κέρδη 0,6%, ενώ η Alpha υποχωρεί κατά 0,4%, η Eurobank κατά 1,35% και η Εθνική κατά 1,43%.

Στηρίξεις στην αγορά δίνουν η Βιοχάλκο με άνοδο 0,73% και η ΕΥΔΑΠ με +1%, ενώ αγορές βγαίνουν ακόμα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με +0,45%, τη ΔΕΗ με +0,37% και την Coca Cola με +0,2%.

Αντίθετα, με απώλειες άνω του 1% κινούνται οι Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και Aegean.

Πιο έντονη είναι η δραστηριότητα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την Intracom να πραγματοποιεί νέο άλμα 5% με τζίρο άνω των 800 χιλ. ευρώ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ ενισχύεται κατά 1,6% με συναλλαγές που ξεπερνούν το 1 εκατ.

Η Premia κινείται στο +2%, η Dimand στο +1,9% και ο ΟΛΠ στο +1,3%, ενώ οι πωλητές εστιάζουν στα ΕΧΑΕ με -0,6%, τον Φουρλή με -1,6% και την Profile με -0,7%.

Στα χαμηλότερα στρώματα ξεχωρίζει η Κλουκίνας – Λάππας με ράλι 7,3% και τζίρο 350 χιλ. ευρώ.

Στη συνολική εικόνα του ταμπλό, 37 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 60 πτωτικών.

Γενικότερα πάντως, με πλήθος θετικών εξελίξεων η ελληνική αγορά βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για ένα year-end rally το οποίο θα ενισχύσει ακόμα παραπάνω την πορεία “πρωταθλητισμού” που κάνει φέτος, με κέρδη που αγγίζουν το 38% για τον ΓΔ έως τώρα.

Με νέα της έκθεση άλλωστε, η JP Morgan διαμηνύει στους επενδυτές ότι η ελληνική αγορά έχει ισχυρές προοπτικές, θα συγκεντρώσει τα ραντάρ των αγορών και θα είναι γενικότερα… στη “μόδα” το επόμενο έτος.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η Ελλάδα είναι ένα ξεκάθαρο overweight για την ίδια σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική του 2024, χάρη κυρίως στις χαμηλές αποτιμήσεις και τη σταθερή ροή θετικών αναθεωρήσεων των κερδών ανά μετοχή (EPS) στις τράπεζες.

Την Παρασκευή η Fitch έδωσε με τη σειρά της και αυτή αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα, ο δεύτερος από τους μεγάλους οίκους μετά την S&P, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιστροφή των ελληνικών τίτλων στους κορυφαίους δείκτες ομολόγων.

Κάτι που αποτυπώνεται ήδη στο ελληνικό 10ετές, που βλέπει την απόδοσή του να υποχωρεί στο 3,519% με πτώση άνω των 12 μονάδων βάσης.

Σε επίπεδο εισηγμένων, μετά το Λονδίνο και το επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley, σειρά παίρνει το ετήσιο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, το οποίο θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Εκεί θα βρεθούν και πάλι στελέχη πολλών ελληνικών εταιρειών σε ακόμα μία συνάντηση κορυφής για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις, με τη συμμετοχή κορυφαίων διεθνών επενδυτών, διεθνών επιχειρήσεων, τραπεζών και οργανισμών, καθώς και ανώτερων στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε τεχνικό επίπεδο, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η τάση στο ΧΑ παραμένει κραταιά με τη ζώνη των 1.300 μονάδων σε πρώτη φάση και των 1.350 σε δεύτερη να είναι τα κοντινά μας επίπεδα.

Η μεγάλη εικόνα σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκης δείχνει ότι το 2024 θα μπορούσε να στοχεύσει στη ζώνη των 1600 μονάδων, ενώ στην παρούσα φάση το επίπεδο των 1.255 μονάδων έχει γίνει βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Μικτές τάσεις διεθνώς

Στα διεθνή ταμπλό, οι δείκτες στην Ευρώπη βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης με τον DAX στο +0,05%, ενώ ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,2%, ο FTSE 100 κατά 0,4% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx κατά 0,15%.

Αξίζει να σημειωθεί το ράλι του χρυσού που κινείται σε νέα ιστορικό υψηλό έχοντας ξεπεράσει και τα 2.100 δολάρια η ουγγιά πλέον, στον απόηχο της ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Τζέι Πάουελ την Παρασκευή που είπε ότι τα επιτόκια βρίσκονται πλέον σε ιδιαίτερα περιοριστικό επίπεδο, ενισχύοντας την υπόθεση ότι οι μειώσεις τους θα έρθουν πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν.

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε η Wall Street ολοκλήρωσε την πέμπτη ανοδική της εβδομάδα με τον S&P 500 να καταγράφει νέο υψηλό έτους και παραπάνω (από τον Μάρτιο του 2022) με απόδοση ξεπερνά το +20% εντός 2023, ενώ ο Dow Jones υπολείπεται πλέον κατά μόλις 1% από το ιστορικό υψηλό του.

Στις σημερινές κινήσεις τα futures δείχνουν προς αρνητικό άνοιγμα, με απώλειες από 0,35% έως 0,5%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ έχει υποχωρήσει πλέον στο 4,249% με το 2ετές να κινείται στο 4,598%, όταν πριν ένα μήνα ξεπερνούσαν και οι δύο το 5%.

Στο πετρέλαιο, τέλος, οι νέες περικοπές παραγωγής που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+ δεν δείχνουν να μπορούν να στηρίξουν τις τιμές, με το Brent στα 78,5 δολάρια το βαρέλι σήμερα και το WTI στα 73,7 δολ. αμφότερα με νέες απώλειες στην περιοχή του 0,4%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα