Μικρή πτώση για το ευρώ μετά τη νίκη Μελανσόν

Πτωτικά αντιδρά το ευρώ λόγω των επενδυτικών ανησυχιών για τις εξελίξεις στην οικονομία της Γαλλίας μετά την επικράτηση του αριστερού Μελανσόν στον β’ γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διολισθαίνει 0,1% στα 1,0828 δολάρια ενώ νωρίτερα απώλεσε έως και 0,4% περίπου, καθώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης.

«Βλέπουμε το αποτέλεσμα που σε γενικές γραμμές είναι φιλικό προς την αγορά, με τους κινδύνους που σχετίζονται με τον Εθνικό Συναγερμό να εξαφανίζονται προς το παρόν και το αριστερό/ακροαριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο να υπολείπεται κατά πολύ της πλειοψηφίας, χωρίς ουσιαστικά καμία προοπτική να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή την ατζέντα της συμμαχίας του», τόνισε ο Κρίσνα Γκούχα, στρατηγικός αναλυτής της Evercore ISI, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η γαλλική πολιτική μπερδεύει (σσ. τους επενδυτές) για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Τζόφρεϊ Γιου, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Bank of New York Mellon. «Με βάση τα αποτελέσματα, οι κίνδυνοι επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής παραμένουν και ίσως στα περιθώρια να έχουν αυξηθεί» έσπευσε να συμπληρώσει.

Η Γαλλία έχει ήδη να αντιμετωπίσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% υπερβαίνει κατά πολύ το 3% της οικονομικής παραγωγής που επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι – χωρίς περαιτέρω μέτρα – το χρέος θα αυξηθεί στο 112% το 2024 και θα αυξάνεται κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως μεσοπρόθεσμα. Υπενθυμίζεται, η S&P Global Ratings υποβάθμισε τη Γαλλία στα τέλη Μαΐου, τονίζοντας ότι το Παρίσι έχασε τους στόχους τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος μετά τις τεράστιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα