Μικρή άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.267,56 μονάδες με άνοδο 0,23% και τον τζίρο στα 15,3 εκατ. ευρώ ενώ έχουν διακινηθεί 4,1 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται ελαφρώς ανοδικά με +0,09% στις 1.070 μονάδες, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,2% στις 3.089 μονάδες, όπως και ο FTSEM της μεσαίας που σημειώνει άνοδο 0,42% στις 2.116 μονάδες.

Η Λεωφόρος Αθηνών ξεπέρασε την Δευτέρα τον “σκόπελο” των 1.260 μονάδων και παρέμεινε εκεί χτες σε μία συνεδρίαση στενού εύρους που έκλεισε με ανεπαίσθητη μεταβολή (-0,05%) με τον σημαντικά αυξημένο τζίρο και τις δύο ημέρες (άνω των 115 εκατ. ευρώ) να δείχνει ότι οι αγοραστές δεν δείχνουν διάθεση να υποχωρήσουν.

Η εγχώρια ειδησεογραφία άλλωστε μόνο θετικές εξελίξεις έχει να παρουσιάσει, τόσο για τις εισηγμένες όσο και για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, η οποία περιμένει την Παρασκευή τη νέα ετυμηγορία της Fitch για το αξιόχρεό της και κατά πάσα πιθανότητα ακόμα μία επιβεβαίωση της επαναφοράς της σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας.

Στο πλευρό της ελληνικής αγοράς βρίσκεται πλέον και το σταθερά αναβαθμισμένο κλίμα διεθνώς μετά τις ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων τους, με τους δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να έχουν επιστρέψει σε θετικό έδαφος μετά από ένα μικρό διάλειμμα.

Στα της σημερινής συνεδρίασης, όπως και χτες οι προσυμφωνημένες συναλλαγές συνεχίζουν να παρουσιάζονται αυξημένες, με 8 πακέτα να έχουν περάσει ήδη από τα πρώτα 20 λεπτά – τα μεγαλύτερα ένα στην ΕΤΕ αξίας 2,3 εκατ. στα 6,16 ευρώ και ένα στην Alpha αξίας 1,96 εκατ. στα 1,58 ευρώ.

Στις κινήσεις των τραπεζών, η Εθνική ενισχύεται κατά 0,3%, η Πειραιώς κατά 0,6%, ενώ η Eurobank υποχωρεί κατά 0,3% και η Alpha κατά 0,6%.

Στην κορυφή του FTSE βρίσκονται οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ με κέρδη άνω του 2% και οι δύο, ενώ στις βασικές επιλογές των αγοραστών είναι ο Μυτιληναίος με +0,8%, ο ΟΤΕ με +0,7%, η Motor Oil με +0,4% και η ΔΕΗ με +0,2%.

Με ρευστοποιήσεις συνεχίζει η Jumbo στο -0,3%, ο ΟΠΑΠ κινείται στο -0,5%, τα ΕΛΠΕ στο -0,35% και η Quest χάνει 0,95%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intracom κινείται εκ νέου ανοδικά με κέρδη 1,9%, η ΑΒΑΞ ενισχύεται κατά 1,6%, η Dimand κατά 1,4% και η Κρι κρι κατά 0,6%, ενώ τα ΕΧΑΕ χάνουν 0,6%.

Η Intralot, που από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στον FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενισχύεται κατά 0,6%.

Στο διεθνές πεδίο, οι δείκτες της Wall Street επέστρεψαν χτες σε θετικό έδαφος με μικρά κέρδη και οι τρεις, με τα futures τους να συνεχίζουν ανοδικά και σήμερα (+0,1%).

Παρομοίως, στην Ευρώπη μετά από δύο ημέρες μικρής πτώσης οι αγοραστές δείχνουν να επανέρχονται σήμερα με τον DAX στο +0,3%, τον CAC 40 στο +0,1% και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο +0,17%, ενώ μόνο ο βρετανικός FTSE 100 δείχνει αδυναμία να ακολουθήσει κινούμενος με απώλειες 0,6%.

Στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται σταθερά η αποκλιμάκωση των πιέσεων, με την απόδοση του αμερικανικού τίτλου που είχε ξεπεράσει και το 5% στις αρχές του μήνα να υποχωρεί πλέον κάτω και από το 4,3% σήμερα (4,293%) ενώ του 2ετούς βρίσκεται στο 4,693%. Την ίδια ώρα, το ελληνικό 10ετές βλέπει πλέον τη δική του απόδοση στο 3,664%.

Στο πετρέλαιο τέλος, οι τιμές δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις καθώς πλησιάζει η πολυαναμενόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, που θα ανακοινώσει νέες περικοπές παραγωγής και η αναβολή της από το Σαββατοκύριακο όπου ήταν να πραγματοποιηθεί είχε οδηγήσει σε ισχυρή πτώση.

Έτσι, το Brent κινείται στα 81,7 δολάρια το βαρέλι και το WTI στο 76,5 δολ. με οριακά θετικό πρόσημο και τα δύο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα