Μικρή άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Συντήρηση επιπέδων κάνει η αγορά των Αθηνών στο κλείσιμο μίας ακόμα ανοδικής εβδομάδας, με τους επενδυτές να κινούνται επιλεκτικά εν αναμονή και της ετυμηγορίας της Fitch σήμερα το βράδυ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έπειτα από εναλλαγές προσήμου στο άνοιγμα πλέον ενισχύεται κατά 0,2% και κινείται στις 1260,79 μονάδες, με τον τζίρο στα 10 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 2,1 εκατ.

Επιλεκτικές κινήσεις και ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο
Η υψηλή κεφαλαιοποίηση του FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,08% στις 3.056 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,43% στις 1.021 μονάδες, ενώ κέρδη 0,8% σημειώνει η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM.

Θετική διαφοροποίηση
Σε διεθνές επίπεδο οι αγορές το τελευταίο διάστημα δείχνουν στασιμότητα και ακολουθούν κατά βάση πλαγιοκαθοδική κίνηση ενόψει και των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο το χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει στους δικούς του ρυθμούς και έχει προσθέσει ένα 1,1% σε μία “κουτσουρεμένη” λόγω της αργίας του Αγ.Πνεύματος εβδομάδα.

Οι θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζονται άλλωστε σε καθημερινό επίπεδο, με τις Citi και Société Générale να περιμένουν αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές αλλά όχι και του rating, στην προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch σήμερα το βράδυ. Κάτι που θα φέρει πάντως ακόμα πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδας.

Μία εβδομάδα σχεδόν πριν τη λήξη των παραγωγών, την επόμενη Παρασκευή, ο FTSE 25 έχει την καλύτερη απόδοση αρκετών ετών, έχοντας κερδίσει από το κλείσιμο της Παρασκευής 17 Μαρτίου 21%. Ενδεικτικό είναι ότι από 21/10/2022 η απόδοση του δείκτη φτάνει το 47%.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, τέτοια εικόνα στην ελληνική αγορά έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια. Πιθανώς θα λέγαμε ότι μοιάζει με το 2013-14 αλλά η ποιότητα της κίνησης πλέον είναι ακόμα καλύτερη. Μπροστά μας έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση με την αγορά απλά να ζητάει αυτοδυναμία για επιβεβαίωση μιας και το ένα και μεγάλο γεγονός είναι η επενδυτική βαθμίδα. Ουσιαστικά πρώτη σημαντική ημερομηνία είναι η 8η Σεπτεμβρίου όπου η DBRS θα έχει όλα τα δεδομένα για να προχωρήσει σε επενδυτική βαθμίδα. Κάτι που δεν χρειάζεται να έρθει άμεσα, καθώς τα δυνατά νέα συνήθως φέρνουν και διορθώσεις, έστω και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη, όσο η αγορά προεξοφλεί αργά και βασανιστικά τα νέα τόσο πιο υγιής είναι μία άνοδος. Άλλωστε την περίοδο του 2008-2016 οι ανοδικές κινήσεις ήταν πολύ γρήγορες με τις πτώσεις να είναι πολλαπλάσιες σε χρόνο. Σήμερα ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Και σε κάθε περίπτωση, ο ΓΔ είναι πρωταθλητής σε παγκόσμιο επίπεδα με τα μάτια αρκετών θεσμικών να πέφτουν πάνω του μέρα με την μέρα, ενώ μετά την επενδυτική βαθμίδα θα βρεθούν και νέα funds που θα ξεκινήσουν να επενδύουν στην Ελλάδα.

Σε τεχνικό επίπεδο, βραχυπρόθεσμα η ζώνη του 1260-1270 είναι ένας πρώτος σημαντικός στόχος που μπορεί να δώσει διόρθωση σε τιμές ή και σε χρόνο στον ΓΔ, αλλά όσο ο ΓΔ κλείνει πάνω από τις 1216 μονάδες η τάση παραμένει επιθετική.

Στο ταμπλό
H Jumbo με 1,2% και οι Alpha Bank Eurobank με 1% πρωταγωνιστούν στις πρώτες συναλλαγές, ενώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενισχύεται κατά 0,85%, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Βιοχάλκο κατά 0,7%, τα ΕΛΠΕ κινούνται στο +0,4%, ο ΟΛΠ στο +0,25% και ο ΟΤΕ στο +0,2%.

Αντίθετα, πιέσεις δέχεται ο Ελλάκτωρας που χάνει 2,9%, ο Σαράντης υποχωρεί κατά 2%, η Autohellas χάνει 1,5%, ο Μυτιληναίος 1% και η Τιτάν 0,6%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τα Πλαστικά Θράκης πραγματοποιούν ράλι 12,2%, η Τεχνική Ολυμπιακή ενισχύεται κατά 8,8%, η Ιντρακόμ κερδίζει 4,72%, τα ΕΧΑΕ 2,34% και η Ιντρακάτ 1,28%.

 

πηγή   capital.gr