Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με μικρά κέρδη κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την εκτίναξη των κρουσμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο με την ελπίδα η έλευση των εμβολίων να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Ώθηση στο κλίμα δίνει η χθεσινή δήλωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η BioNTech SE και η Moderna Inc. θα μπορούσαν να λάβουν άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα εμβόλια τους κατά της νόσου Covid-19 το δεύτερο μισό του επόμενου μήνα.

Την περασμένη Δευτέρα η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό κατά 94,5% με βάση την αρχική ανάλυση μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής τελικού σταδίου. Στα μέσα της εβδομάδας η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσει με την BioNTech είναι 95% αποτελεσματικό στην τελική ανάλυση των δεδομένων της κλινικής δοκιμής.

Η έλευση των πρώτων εμβολίων εκτιμάται ότι θα δώσει μια ανάσα στις κυβερνήσεις που αναγκάζονται να υιοθετούν ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 κερδίζει 0,3% στις 388,77 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,2% στις 13.111,31 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,4% στις 5.498,26 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 κερδίζει 0,3% στις 6.351,59 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 σημειώνει άνοδο 0,4%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα