Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές

Μικρές μεταβολές κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το Brexit μετά και το νέο “μπλόκο” από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Το βρετανικό κοινοβούλιο έδωσε χθες το πράσινο φως στο νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο απέρριψε το σχέδιο του για την έγκριση της συμφωνίας εντός των επόμενων τριών ημερών. Το νέο αδιέξοδο στο βρετανικό κοινοβούλιο – με τις φωνές για πρόωρες εκλογές να πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες – στρέφει το ενδιαφέρον στην Ε.Ε. για το αν θα δοθεί και νέα παράταση στην προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου και για πόσο καιρό.

Στην περίπτωση που δοθεί παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ο Τζόνσον θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές προκειμένου να εδραιώσει τη θέση του, καθώς το Συντηρητικό Κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αντέστρεψε τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα για να κλείσει στο +0,11% και τις 395 μονάδες. Αρνητικά επέδρασε ο κλάδος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που σημείωσε πτώση 0,6% κατά μέσο όρο.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη 0,34% στις 12.798 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,07% στις 5.653 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,67% στις 7.260 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο +0,05%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν ταυτόχρονα οι τελευταίες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων: η ζυθοποιία Heineken ανακοίνωσε αύξηση 4,4% στα κέρδη της για το εννεάμηνο, η αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot ανακοίνωσε μικρή αύξηση εσόδων για το γ΄ τρίμηνο, ενώ η ελβετική-σουηδική πολυεθνική ABB ανακοίνωσε πτώση κερδών και εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο. Από τον τραπεζικό κλάδο, η Swedbank κατέγραψε μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση στα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου.

Σχετικά Νέα