Μικρές διακυμάνσεις στις ευρωαγορές

Συγκρατημένες κινήσεις στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα σε έναν νέο γύρο αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, στις εξελίξεις με την Evergrande αλλά και τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα προσβλέπουν σε ανακοινώσεις για ισχυρά κέρδη γ’ τριμήνου από “κολοσσούς” του τεχνολογικού κλάδου, όπως το Facebook.

Στο μεταξυ, η HSBC Holdings ανακοίνωσε αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν απροσδόκητη αύξηση κερδών για το γ’ τρίμηνο, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για αύξηση των επισφαλών δανείων από την πανδημία, επιτρέποντας στην τράπεζα να ανακοινώσει επαναγορά μετοχών 2 δισ. δολαρίων.

Η HSBC ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 5,4 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο, έναντι 3,1 δισ. δολαρίων πριν από έναν χρόνο και έναντι των 3,78 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Η μετοχή της σημειώνει άνοδο της τάξης του 1%, ενώ τα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού κινούνται με μεικτά πρόσημα στην αρχή της εβδομάδας.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις με την υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group, η οποία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επανεκκινεί εργασίες σε περισσότερα από 10 κατασκευαστικά project. Η μετοχή κινείται με μικρές απώλειες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να ενισχύεται κατά 6%.

Πίσω στην Ευρώπη και στο πεδίο των αποτελεσμάτων, η σουηδική εταιρεία χάλυβα, SSAB AB, ανακοίνωσε μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των καθαρών κερδών γ΄ τριμήνου κυρίως λόγω των υψηλών τιμών χάλυβα.

Η εταιρεία τόνισε ότι τα κέρδη γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 4,48 δισ. κορόνες (522,2 εκατ. δολάρια) έναντι των ζημιών 741 εκατ. κορόνων πριν από έναν χρόνο, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν 74% στα 25,22 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν την κατάσταση με τον πληθωρισμό, ο οποίος παρουσιάζει αυξητικές τάσεις παγκοσμίως, με τις τιμές της ενέργειας να αυξάνονται και να διαταράσσουν την εφοδιαστική αλυσίδα. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινήθηκε σε υψηλό 13 ετών τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 471 μονάδες, με τον κλάδο των ορυχείων να προσθέτει 1% και να ηγείται των κερδών, ενώ οι τηλεπικοινωνίες σημειώνουν πτώση 0,4%.

Στα επιμέρους ταμπλό, o γερμανικός DAX σημειώνει οριακά κέρδη κοντά στις 15.550 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,14% στις 6.720 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,3% στις 7.220 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει κέρδη τας τάξης του 0,38% στις 26.670 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει μικρά κέρδη στις 8.920 μονάδες.

Σε άλλες ειδήσεις, η ιταλική κυβέρνηση τερμάτισε την Κυριακή τις συνομιλίες με τη UniCredit σχετικά με τη διάσωση της εμπορικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena. Αυτή η εξέλιξη βάζει τέλος στις πολυετείς προσπάθειες της Ρώμης να ιδιωτικοποιήσει την προβληματική τράπεζα της Τοσκάνης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα