Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street

Επιφυλακτικότητα στη Wall την Παρασκευή με τους τρεις κύριους δείκτες να ανοίγουν με μεικτά πρόσημα και σταδιακά να δείχνουν -έστω και οριακά- αρνητικές τάσεις, με τον S&P 500 να δίνει μάχη για το πρόσημο θέλοντας να συνεχίσει το ανοδικό σερί που έχει γράψει τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow άνοιξε στο +0,2% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο -0,1% και στις 34.900 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες μικρότερες του 0,1% στις 4.503 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq χάνει 0,2% στις 14.085 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη με κέρδη άνω του 1% βρίσκονται οι American Express, Caterpillar και Boeing, ενώ στον πυθμένα είναι Microsoft με απώλειες 1,4% και η Nike στο -1,2%.

Σε εβδομαδιαία βάση, και οι τρεις δείκτες οδεύουν προς κέρδη για τρίτο διαδοχικό 5νθήμερο, εν μέσω πτώσης της απόδοσης των κρατικών ομολόγων. Το αμερικανικό 10ετές παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σήμερα πέριξ του 4,44%,

Ο S&P προσθέτει έως τώρα άνω του 2% στην εβδομάδα, ενώ απέχει μόλις 2% από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του έτους, παίρνοντας ώθση από το κλίμα αισιοδοξίας για “ήπια προσγείωση” της αμερικανική οικονομίας, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να εισέρχονται σε περίοδο αποπληθωρισμού, ενώ οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση.

“Κύριος λόγος για το πρόσφατο ράλι είναι ότι η Wall Street είχε πειστεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με αυτό τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Στην πραγματικότητα, οι επενδυτές αναμένουν πλέον ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια εντός των επόμενων έξι μηνών”, δήλωσε ο Eddy Elfenbein, διαχειριστής του CWS AdvisorShares Focused Equity ETF και blogger του Crossing Wall Street.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, λήγουν και δικαιώματα προαίρεσης που συνδέονται με μετοχές, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και δείκτες μετοχών αξίας 2,4 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Rocky Fishman της Asym50, παρόχου αναλυτικών στοιχείων για τα stock options στις ΗΠΑ.

Στα εταιρικά νέα, η Applied Materials, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μηχανημάτων κατασκευής ημιαγωγών (τσιπ) στις ΗΠΑ, βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί άνω του 4,5% στον απόηχο δημοσιεύματος, σύμφωνα με το οποίο αντιμετωπίζει ποινική έρευνα από τις ΗΠΑ για παραβίαση των περιορισμών εξαγωγών προς την Κίνα.

Η εταιρεία ερευνάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για συναλλαγές με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή chip της Κίνας, την Semiconductor Manufacturing International, σύμφωνα με το Reuters. Η είδηση επισκίασε τα γενικά αισιόδοξα τριμηνιαία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Applied Material την Πέμπτη

Στα μάκρο της ημέρας, αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ, με τις οικοδομικές άδειες, ένδειξη της μελλοντικής δραστηριότητας στον κλάδο, επίσης να σημειώνουν άνοδο. Ειδικότερα, η κατασκευή νέων κατοικιών αυξήθηκε κατά 1,9% τον Οκτώβριο, μετά το άλμα του Σεπτεμβρίου κατά 3,1%.

Όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία, οι ενάρξεις κατοικιών έφτασαν τις 1,37 εκατ. τον Οκτώβριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,35 εκατ. σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν παράλληλα κατά 1,1% τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα