Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές

Με απώλειες ξεκινούν την εβδομάδα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο του sell off στην αμερικανική αγορά των τελευταίων συνεδριάσεων, με τη Wall Street να σημειώνει τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή της από το 2020 την περασμένη Παρασκευή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Nasdaq έχασε 1,54%, ενώ ο S&P 500 και ο Dow υποχώρησαν κατά 0,21% και 0,24% αντίστοιχα. Ήταν η έκτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τον Dow και η πέμπτη συνεχόμενη για τους άλλους δύο βασικούς δείκτες. Σε αντίστοιχο ρυθμό κινήθηκαν και οι ευρωαγορές με απώλειες άνω του 1% την Παρασκευή.

Η νομισματική πολιτική παραμένει βασικός παράγοντας του κλίματος της αγοράς. Οι διεθνείς αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη ακολουθήσει με δικές της αυξήσεις επιτοκίων, αλλά φαίνεται να είναι πιθανή μια αύξηση το καλοκαίρι.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Στη Μόσχα πραγματοποιείται η ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, καθώς η Ρωσία γιορτάζει την “Νίκη της Ημέρας της 9η Μαΐου” για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945, με στρατιώτες να μεταφέρουν ρωσικές και σοβιετικές σημαίες μπροστά από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους αξιωματούχους.

Η φετινή παρέλαση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον στρατό της να επικεντρώνεται πλέον σε μάχες στα ανατολικά της χώρας, αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Στην ομιλία του για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι “αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια της Ρωσίας”.

“Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε τη μνήμη εκείνων που νίκησαν τον ναζισμό”, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος και συνέχισε κατηγορώντας τη Δύση ότι “ετοιμαζόταν για εισβολή στη χώρα μας. Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας. Η Δύση δεν ήθελε να ακούσει τη Ρωσία. Είχαν άλλα σχέδια”.


Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,55% στις 427 μονάδες, με τον κλάδο των βασικών πόρων να σημειώνουν πτώση 1,6%, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κερδίζουν 0,3%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 0,3% στις 13.635 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,48% στις 6.230 μονάδες και ο βρετανικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,2% στις 7.370 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει κατά 0,3% στις 23.400 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 αντιστέκεται με οριακά κέρδη στις 8.330 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η Deutsche Post σημειώνει βουτιά 6%, ενώ η ιταλική εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας Leonardo προσθέτει 4%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα