Μικρές απώλειες στη Wall Street μετά τα νέα εμπορικά πυρά Τραμπ

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα στον απόηχο των οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και την Κίνα αλλά και μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου για επαναφορά των δασμών των ΗΠΑ σε Βραζιλία και Αργεντινή.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδίασε και πάλι τις αγορές, ανακοινώνοντας μέσω Twitter ότι θα επαναφέρει άμεσα τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

«Η Βραζιλία και η Αργεντινή ευθύνονται για μια μαζική υποτίμηση των νομισμάτων τους, το οποίο δεν είναι καλό για τους αγρότες μας. Κατά συνέπεια, με άμεση ισχύ, θα επαναφέρω τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που μεταφέρεται στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ κάλεσε επίσης την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να εμποδίσει τις χώρες να αποκομίζουν οικονομικά πλεονεκτήματα υποτιμώντας τα νομίσματά τους. «Η Fed θα πρέπει αντίστοιχα να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε χώρες -και υπάρχουν πολλές- να μην εκμεταλλεύονται πια το ισχυρό μας δολάριο», ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτησή του. «Χαμηλώστε τα Επιτόκια και Προχωρήστε σε Χαλάρωση – Fed!», δήλωσε.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 87,80 μονάδες (-0,32%) στις 27.965,88 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί 79,04 μονάδες (-0,95%) στις 8.581,85 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 19,11 μονάδες (-0,61%) στις 3.122,24 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 9 κινούνται σε ανοδικό έδαφος 21 σε αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει Exxon Mobil στα 68,69 δολ. με κέρδη 0,57 δολ. ή σε ποσοστό 0,84% και ακολουθούν η Chevron κέρδη 0,49% στα 117,70 δολ. και η 3M με άνοδο 0,43% στα 170,45 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα είναι η Visa (-2,22%) Microsoft (-1,59%) και η Verizon Communications (-0,99%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε περαιτέρω το Νοέμβριο, με τον σχετικό δείκτη PMI να σκαρφαλώνει σε υψηλό επτά μηνών, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 52,6 μονάδες το Νοέμβριο από 51,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση από τον περασμένο Απρίλιο. Παράλληλα, η τελική μέτρηση ξεπέρασε την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 52,2 μονάδες.

Στον αντίποδα, η έρευνα του Institute for Supply Management έδειξε περαιτέρω επιβράδυνση της δραστηριότητας με τον δείκτη να διολισθαίνει στις 48,1 μονάδες το Νοέμβριο από 48,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τον δείκτη στις 49,2 μονάδες.

Παράλληλα, τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα από την Κίνα έδωσαν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Caixin PMI ενισχύθηκε στις 51,8 μονάδες το Νοέμβριο από 51,7 μονάδες τον Οκτώβριο, παραμένοντας πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή, ο επίσημος δείκτης PMI που ανακοινώνει η κινεζική στατιστική υπηρεσία επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης, στις 50,2 μονάδες το Νοέμβριο από 49,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η πρώτη μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες από τον περασμένο Απρίλιο.

Από το «μέτωπο» των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας, το Πεκίνο παραμένει αμετακίνητο στη θέση του ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να άρουν τους δασμούς των προηγούμενων μηνών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της συμφωνίας, σύμφωνα δημοσίευμα της κινεζικής Global Times.

Σχετικά Νέα