

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου μετά από ένα μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους της Federal Reserve που φάνηκαν να συμφωνούν πως θα χρειαστούν περισσότερα σημάδια ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί πριν αρχίσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να μειώνει τα επιτόκια της.
Οι επενδυτές περιμένουν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα μειώσουν το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, τονώνοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο.
Οι αγορές δίνουν πιθανότητα περίπου 75% για μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool του CME. Στο ξεκίνημα του έτους πάντως οι αγορές ήταν πολύ πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές των επιτοκίων, τοποθετώντας την πρώτη μείωση ακόμα και μέσα στο α’ τρίμηνο αν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια εκείνων των μηνών για την πορεία του πληθωρισμού γκρέμισαν την αισιοδοξία για ταχεία αποκλιμάκωση των τιμών.
Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού WTI έχασε 26 cents ή 0,3% και έκλεισε στα 79,80 δολ. το βαρέλι. Το Brent υποχώρησε επίσης 0,3% στα 83,71 δολ. το βαρέλι.
Η αγορά φαίνεται πάντως να μην ενοχλείται από την πολιτική αβεβαιότητα σε δύο μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μετά το δυστύχημα με συντριβή ελικοπτέρου που κόστισε τη ζωή στον πρόεδρο του Ιράν και ενώ ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ανέβαλε ένα ταξίδι στην Ιαπωνία λόγω της υγείας του πατέρα του.
Η ιρανική πετρελαϊκή πολιτική δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τον ξαφνικό θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί καθώς ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατέχει την τελική εξουσία και τον τελευταίο λόγο σε όλα τα κρατικά ζητήματα, όπως αναφέρουν αναλυτές.
Στη Σαουδική Αραβία, οι αγορές έχουν ήδη προσαρμοστεί στην ιδέα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει αναλάβει την ηγεσία στον ενεργειακό τομέα, αναφέρει στο Reuters ο Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής της MST Marquee.
Σχετικά Νέα
Optima bank: Δυναμική εκκίνηση στο 2025 με αύξηση κερδών κατά 19% και ισχυρή ανάπτυξη που ξεπερνά το 40%
Η Optima bank ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2025, όπου.
Ανέκαμψε ο χρυσός μετά την κατρακύλα της Δευτέρας
Ενισχύθηκαν την Τρίτη οι τιμές του χρυσού, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στο πολύτιμο.
Το στοίχημα των επενδυτών στη Wall Street μετά το deal ΗΠΑ – Κίνας
Με ένα… ξέφρενο πάρτι υποδέχθηκαν οι παγκόσμιες αγορές το νέο μορατόριουμ 90 ημερών στους.
Με θετικό πρόσημο οι ευρωαγορές για τέταρτη μέρα σερί
Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν οι ευρωαγορές, στην πλειοψηφία τους, διατηρώντας το κλίμα αισιοδοξίας μετά.