Μικρά κέρδη στο χρηματιστήριο Αθηνών

Στο πνεύμα της αναμονής βρίσκεται σήμερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και οι υπόλοιπες αγορές παγκοσμίως, εν όψει των κρίσιμων ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος και αποτελεί τον βασικό καταλύτη πολιτικής της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,15% στις 860,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.073,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,02% στις 548,69 μονάδες.

Το ΧΑ δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από τον βασικό καταλύτη της σημερινής (και όχι μόνο) συνεδρίασης παγκοσμίως, που δεν είναι άλλος από τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Είναι άλλωστε αυτά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της πολιτικής της Federal Reserve, η οποία παλεύει να τον θέσει υπό έλεγχο με συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων. Και αυτές οι αυξήσεις είναι που προκαλούν μια μεγάλη μετατόπιση των κεφαλαίων παγκοσμίως, σε assets που και προστασία προσφέρουν και σταθερές αποδόσεις δίνουν, ενώ οι αμερικανικοί μετοχικοί δείκτες παλεύουν εν μέσω bear market.

Έτσι το ΧΑ, ελλείψει μάλιστα και κάποια εσωτερικής εξέλιξης που να καθορίζει επενδυτικές αποφάσεις, “συντάσσεται” στην αίθουσα αναμονής των διεθνών αγορών. Και φυσικά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, κατά το οποίο οι ρυθμοί πέφτουν σε οριακά επίπεδα, η εστίαση δεν μπορεί να είναι κάπου αλλού πέραν των αμερικανικών στοιχείων.

Τεχνικά τώρα, όσο η αγορά παραμένει κάτω από τον εκθετικό κινητό των 200 ημερών, στις 866,55 μονάδες, η τάση της παραμένει πτωτική. Για να δοκιμάσει επομένως το επόμενο επίπεδο των 870 μονάδων, θα πρέπει να διαπεράσει τον εκθετικό ΚΜΟ 200. Η στήριξη είναι στις 840 και 815 μονάδες, η δοκιμασία των οποίων έχει στην παρούσα περισσότερες πιθανότητες, αν και ο Γενικός Δείκτης έχει δημιουργήσεις ένα μαξιλάρι ασφαλείας.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ σημειώνουν κέρδη 1,4%, με τις ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και ΟΤΕ να ακολουθούν με ήπια ανοδο. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΛΧΑ, Aegean, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, Σαράντης και Quest σημειώνουν απώλειες 1,97% και 1,07% αντίστοιχα, με τις ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil να ακολουθούν με μικρές απώλειες.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα