Μικρά κέρδη σε Ευρώπη και Ασία – Στο +1,07% το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με κέρδη κινούνται τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία, με τους δείκτες να προσπαθούν να αντιδράσουν στα sell off των περασμένων ημερών. Οι επενδυτές αξιολογούν τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς επίσης και τις γεωπολιτικές προκλήσεις με την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να κορυφώνεται. Σε αυτό το κλίμα ο Dax ενισχύεται 0,2%, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών κερδίζει 1,07% στις 872,95 μονάδες. Ανοδικά κινούνται οι τιμές στο πετρέλαιο και πτωτικά στο χρυσό και το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο χάνει 0,3% στα 84,2 ευρώ.

Ειδικότερα στην Ευρώπη, ο FTSE ενισχύεται 0,4%, ο CAC 0,09% και ο Stoxx 600 0,26%.

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου με κέρδη άνω του 1% καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν οι ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για την παγκόσμια προσφορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ενώ την ίδια ώρα αναμένεται να τονωθεί η ζήτηση στις ΗΠΑ ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως σημειώνει το CNBC τα παγκόσμια αποθέματα αργού συνεχίζουν να περιορίζονται καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν να εισάγουν πετρέλαιο από τη Ρωσία εν μέσω κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα οι Αμερικάνοι πολίτες εμφανίζονται πρόθυμοι να εκδράμουν ενόψει του Σαββατοκύριακου της Ημέρας μνήμης των ΗΠΑ, στην πρώτη μαζική τουριστική «απόδραση» μετά από πανδημία δύο ετών.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση τόσο στο αργό όσο και στην βενζίνη.

Σε αυτό το κλίμα, τα futures του brent κερδίζουν 1,38 δολάρια ή 1,2% στα 114,94 δολάρια ανά βαρέλι ενώ τα futures αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Ιουλίου ενισχύονται κατά 1,1% στα 111,12 δολάρια ανά βαρέλι.

Οριακές απώλειες καταγράφουν οι τιμές του χρυσού υποχωρώντας από τα υψηλά δύο εβδομάδων που έφτασε χτες καθώς η ενίσχυση του δολαρίου κατέστησε το πολύτιμο μέταλλο ακριβότερο και κατά συνέπεια λιγότερο ελκυστικό στους επενδυτές.

Παρά το γεγονός ότι ο χρυσός θεωρείται μια επιλογή αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού, η βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων δεν ευνοεί την επενδυτική επιλογή για το πολύτιμο μέταλλο δεν αποδίδει.

Η τιμή spot του χρυσού υποχωρεί κατά 0,2% στα 1.862 δολάρια ανά ουγγιά υποχωρώντας από τα υψηλά δύο εβδομάδων και συγκεκριμένα από τις 9 Μαΐου. Τα futures χρυσού χάνουν επίσης 0,2% στα 1.861 δολάρια ανά ουγγιά.

Η τιμή spot για το ασήμι χάνει 0,2% στα 22,04 δολάρια ανά ουγγιά και η πλατίνα με οριακές απώλειες κινείται στα 952,97 δολάρια ανά ουγγιά. Στον αντίποδα, το παλλάδιο ενισχύεται κατά 0,4% στα 2.014 δολάρια ανά ουγγιά.

Με κέρδη συνεχίζει τις σημερινές συναλλαγές η πλειοψηφία των ασιατικών αγορών με την κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας να προχωρά σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού της επιτοκίου, στο 2%, σε μια κίνηση που ωστόσο αναμενόταν από τους αναλυτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η αύξηση αυτή έχει στόχο να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία ενόψει ενός εξαιρετικά αβέβαιου παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων στη χώρα.

Σε αυτό το κλίμα, στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά 0,64%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai κέρδισε 0,6% και ο Shenzhen κινήθηκε οριακά θετικά κατά 0,1%.

Στην Ιαπωνία, ο Niikei ενισχύθηκε κατά 0,11% και ο Topix κέρδισε 0,24%.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi κέρδισε 0,81% ενώ στην Αυστραλία ο S&P /ASX 200 κέρδισε 0,77%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα