Μιχαηλίδου: Απαντάμε στο στεγαστικό πρόβλημα με 6,5 δισ. ευρώ και πυλώνες το Σπίτι μου 2 και την Κοινωνική Αντιπαροχή

Την ενεργοποίηση, πριν από το καλοκαίρι, μιας σημαντικής πολιτικής για την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος, με τελικό στόχο τη μείωση των τιμών των ακινήτων, μέσω της αύξησης της προσφοράς στην αγορά ακινήτων, προανήγγειλε σήμερα (2.4.2025) η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Όσο αφορά την στέγαση η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε πως το υπουργείο, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, έχει σχεδιάσει ένα σύνολο 40 έργων αξίας 6,5 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης. «Το αναφέρω αυτό, διότι το στεγαστικό είναι τόσο σημαντικό που δεν μπορεί να επιλυθεί με μαγικό τρόπο, ούτε με ένα πρόγραμμα που θα λύσει το πρόβλημα της χώρας μέσα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Γι’ αυτό τον λόγο, το σχέδιο περιλαμβάνει ένα σύνολο 40 έργων, υποέργων, μεταρρυθμίσεων και διευκολύνσεων. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα αυτού του σχεδίου ήταν το πρόγραμμα Σπίτι μου 1, το οποίο βάσει της επιτυχίας και της απορρόφησής του εξελίχθηκε στο Σπίτι μου 2», σημείωσε η υπουργός.

Για το Σπίτι μου 2 είπε πως ήταν ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που εξελίχτηκε κι έγινε καλύτερο, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό από 1 δισ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ, τα ηλικιακά όρια υπαγωγής από τα 39 έτη στα 50 έτη, εντάξαμε περισσότερα ακίνητα στο πρόγραμμα, όχι μόνο 50ετίας, αλλά και ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι και το 2007. «Στο πρόγραμμα, λοιπόν, είπαμε ότι θα δώσουμε 2 δισ. ευρώ για 20.000 σπίτια και ήδη, έχουμε περισσότερες από 86.000 αιτήσεις για το Σπίτι μου 2, και μέσα σε 2,5 μήνες από την έναρξή του, ήδη έχουν λάβει προέγκριση πάνω από 3.000. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 3.000 συμπολίτες μας έχουν βρει σπίτι και είναι έτοιμοι να το αποκτήσουν με την επιδότηση του προγράμματος». ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.

«Όλα τα έργα που έχουμε μέχρι στιγμής για να βοηθήσουμε το στεγαστικό ζήτημα είναι προσανατολισμένα στη ζήτηση. Τι σημαίνει αυτό; Είναι προσανατολισμένα στο να βοηθούν τον άνθρωπο, τον ωφελούμενο, τον πολίτη να έχει πιο άμεση, πιο εύκολη και πιο φτηνή πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Για πρώτη φορά ερχόμαστε με το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής που θα δουλέψει μέσα στη χρονιά και αυξάνουμε την προσφορά. Είναι σημαντικό να λύνουμε το στεγαστικό και από την πλευρά της ζήτησης και από την πλευρά της προσφοράς. Αλλά είναι σημαντικό να καταφέρουμε να βγάλουμε, για να το πω απλά, πιο πολλά ακίνητα στην αγορά. Και έτσι ξεκινάμε την Κοινωνική Αντιπαροχή», πετυχαίνοντας τρία πράγματα:

  1. Αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στην αγορά.
  2. Παροχή κοινωνικού ενοικίου σε ευάλωτους συμπολίτες μας, με εγγυημένα χαμηλότερο ενοίκιο από κράτος.
  3. Αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης δημόσιας περιουσίας, που παραμένει λιμνάζει για χρόνια.»

Η υπουργός επισήμανε «από τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, υλοποιήσαμε μια σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα των επιδομάτων. Πλέον, όλα τα κύρια επιδόματα δίνονται μέσω προπληρωμένων καρτών. Αυτό αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα γέννησης και το επίδομα αναδοχής. Ήδη 167.000 δικαιούχοι έχουν παραλάβει την προπληρωμένη τους κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιδιώκοντας να ενισχύσουμε τη δημοσιονομική διαφάνεια και να εντάξουμε περισσότερους πολίτες στο τραπεζικό σύστημα, έναν κρίσιμο στόχο για την οικονομία μας».

«Μέχρι τώρα, πολλοί από αυτούς τους πολίτες, για παράδειγμα οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πληρώνονταν μέσω των ΕΛΤΑ, με τον ταχυδρόμο να παραδίδει τα επιδόματα κατ’ οίκον. Τώρα, τους εντάσσουμε πλήρως στο τραπεζικό σύστημα, κάτι που είναι σημαντικό για την καλύτερη παρακολούθηση των πληρωμών και τη μεγαλύτερη διαφάνεια», κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα