Μιανμάρ-Κορωνοϊός: Ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων και lockdown στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας

Οι αρχές της Μιανμάρ ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβάλουν lockdown στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μάνταλεϊ, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της covid-19 σε εθνικό επίπεδο και της απεργίας των υγειονομικών που διαμαρτύρονται κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

Η πόλη που βρίσκεται στο κέντρο της Μιανμάρ, έχει 1,7 εκατομμύρια κατοίκους.

Lockdown θα επιβληθεί και σε δύο άλλες κοινότητες στην επαρχία Μπάγκο, στο κέντρο της χώρας.

Συνολικά στις περιοχές αυτές ζουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, βάσει της απογραφής του 2014. Ήδη από τον Μάιο ισχύει lockdown σε πολλές μικρότερες πόλεις του κρατιδίου Τσιν, στη δυτική Μιανμάρ, στα σύνορα με την Ινδία.

Βάσει των περιοριστικών μέτρων οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για λόγους υγείας, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Το υπουργείο Υγείας και Αθλημάτων του Διοικητικού Συμβουλίου του Κράτους, επίσημη ονομασία της χούντας που κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, δεν έχει διευκρινίσει πόσο καιρό θα διαρκέσει το lockdown.

Χθες Πέμπτη καταγράφηκαν στη Μιανμάρ 1.500 νέα κρούσματα covid-19, την ώρα που στις αρχές Ιουνίου ανακοινώνονταν μόλις 100 μολύνσεις ημερησίως. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί επισήμως 3.347 θάνατοι, αν και πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το σύστημα υγείας της Μιανμάρ, το οποίο είναι ούτως ή άλλως εύθραυστο, δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ακόμα και πριν το πραξικόπημα. Έκτοτε χιλιάδες γιατροί, εθελοντές και δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής διαμαρτυρόμενοι για τη χούντα.

Παράλληλα η εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της covid-19 δεν έχει καν ξεκινήσει, καθώς η χώρα έλαβε στις αρχές του έτους 1,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, την ώρα που μετρά 54 εκατομμύρια κατοίκους.

Χθες Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ δέχθηκε να αγοράσει δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τη Ρωσία, χωρίς να διευκρινίσουν ποιας εταιρείας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι αρχές της Μιανμάρ διαπραγματεύονται και με την Κίνα για την αγορά περισσότερων δόσεων εμβολίων.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα, με περισσότερους από 880 αμάχους να έχουν σκοτωθεί από τις ένοπλες δυνάμεις και σχεδόν 6.500 να έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα