ΜΕΒΓΑΛ – Χατζάκου: Το διαμάντι του μακεδονικού στέμματος και το CVC

Ανέκαθεν η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ αποτελούσε το «διαμάντι» του μακεδονικού βιομηχανικού στέμματος. Όποιος μεγάλος της Αθήνας ήθελε να επεκταθεί με αξιώσεις στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, πάντοτε γλυκοκοιτούσε τη γαλακτοβιομηχανία αυτή που από το 1932 αποτελεί σημείο αναφοράς.

Ήταν αρχικά η Vivartia που έκανε τις κινήσεις της στην εποχή της παντοδυναμίας των Δασκαλόπουλου – Θεοδωρόπουλου αλλά και μετέπειτα. Τώρα φαίνεται πως η γαλακτοβιομηχανία μπαίνει στον αστερισμό του CVC. Οι κινήσεις δεν λείπουν ως αποτέλεσμα παλαιότερων διεργασιών και σχέσεων, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρακολουθεί τις κινήσεις ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις που υπήρξαν και με τη Δωδώνη. Όπως και να έχει όμως, αν κοιτάξει κανείς στην ιστορία της ΜΕΒΓΑΛ θα κατανοήσει γιατί εδώ και δεκαετίες αποτελεί αντικείμενο του «πόθου» για σειρά επενδυτών και ενδιαφερόμενων.

Η ιστορία της ΜΕΒΓΑΛ
Μέσα από οικογενειακές προσπάθειες αλλά και ρήξεις, η ΜΕΒΓΑΛ πάντοτε προχωρούσε. Με καταγωγή από την ανατολική Ρωμυλία, η ιστορία της βιομηχανίας αυτής ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Η οικογενειακή παράδοση πιο πριν είχε να κάνει με την αγορά του γιαουρτιού. Πρόσφυγες ρίχτηκαν σύντομα στη βιοπάλη με τον Κώστα Χατζάκο να σηκώνει το βάρος και τη μητέρα του Δόμνα να δημιουργεί ένα γαλακτοπωλείο που παράλληλα όμως είχε και μαγειρείο. Η δεκαετία του 1940 ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τη Θεσσαλονίκη με τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους να καταδιώκουν τον εβραϊκό πληθυσμό και τους Βούλγαρους να καταδυναστεύουν τη Μακεδονία. Η οικογένεια συνέχιζε να πουλάει γιαούρτι με ποδήλατο ως τρόπο διανομής και με τον Κώστα Χατζάκο να αποφασιζει να συνεταιριστεί με τον ξάδελφο του Χρήστο Χατζηθεοδώρου για τη δημιουργία της ΜΕΒΓΑΛ όπως την ξέρουμε. Οι δύο έβαλαν τις οικονομίες και την πείρα τους στο «πεζοδρόμιο» και σύντομα δημιούργησαν μια γαλακτο-βιοτεχνία που εξελίχθηκε σε βιομηχανία. Με πρόσβαση στους παραγωγούς και προσωπικές γνωριμίες, δημιουργήθηκε μια εταιρεία πρότυπο.

Η ανάπτυξη της εταιρείας θα είναι μεγάλη κυρίως στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και σύντομα θα μπει στη «μύτη» των μεγάλων του νότου με τη ΔΕΛΤΑ πάντοτε να «φλερτάρει» μαζί της. Παράλληλο στοίχημα που πέτυχε η οικογένεια ήταν η μακεδονική γαλακτοβιομηχανία να διεθνοποιηθεί με παρουσία σε εξαγωγικό επίπεδο άνω των 35 χωρών και με επενδύσεις από το φρέσκο γάλα και το γιαούρτι έως τη φέτα. Η ΦΑΓΕ μπορεί να έγινε η πιο γνωστή βιομηχανία στο γιαούρτι, όμως η ΜΕΒΓΑΛ φέρει την…. ευθύνη για εξαγωγές έως και στο 18% του συνόλου της παραγωγής γιαουρτιού.

Η Μαίρη Χατζάκου και η επόμενη γενιά
Μετά από σειρά διαφωνιών και περιπετειών με την οικογένεια Συμεωνίδη που συμμετείχε, σήμερα η Mαίρη Xατζάκου είναι η CEO της εταιρείας και μια από τις λιγοστές γυναίκες στον κλάδο που έχουν τέτοια θέση. Με μεγάλη εμπειρία καθώς από μικρό κορίτσι εργαζόταν στη μονάδα της ΜΕΒΓΑΛ δίπλα στον πατέρα της Κώστα, ετοιμάζεται σταδιακά να δώσει βήμα στη νέα γενιά. Ήδη στην εταιρεία είναι η κόρη της Μαριάννα, ο γαμπρός της Γιώργος και ο γιος της Κώστας ο οποίος αναμένεται να αναλάβει σε κάποια χρόνια. Αυτή η νέα ομάδα θα τρέξει την εταιρεία στο υπόλοιπο του 21ου αιώνα. Και φυσικά το βάρος στους ώμους τους είναι πολύ μεγάλο.

Το 2016 η MEBΓAΛ λειτούργησε υπό το νέο μετοχικό σχήμα, στο οποίο τον πρώτο λόγο είχαν η Vivartia και η οικογένεια Xατζάκου, με την τελευταία να ασκεί την διοίκηση μετά από την σχετική έγκριση των πιστωτριών τραπεζών. Η προσπάθεια αυτή πέτυχε με την εταιρεία να πραγματοποιεί κύκλο εργασιών στα 120 εκατ. ευρώ και να στοχεύει στα 150 εκατ. ευρώ .

Πάντοτε η έδρα της ΜΕΒΓΑΛ παραμένει στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης περιοχή στην οποία η εταιρεία διατηρεί παρουσία από το 1952 και στην οποία συγκεντρώνεται άνω του 65% της συνολικής γαλακτοπαραγωγής στης Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα