Μετρά ώρες για εισβολή στη Συρία η Άγκυρα

Την απειλή ότι «μπορεί σήμερα ή αύριο» η Τουρκία να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη νοτιοανατολική Συρία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, καθώς όπως είπε έχει εξαντληθεί η υπομονή της Άγκυρας από την αβελτηρία των ΗΠΑ να βοηθήσουν στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα με την Τουρκία.

Στην περιοχή αυτή είναι αναπτυγμένες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες προς το παρόν λειτουργούν σαν ασπίδα ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα και τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «έχουμε προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους για την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή». Επίσης απέρριψε την επανάληψη των κοινών περιπολιών με τις αμερικανικές δυνάμεις -έχουν γίνει τρεις τον τελευταίο μήνα, με πιο πρόσφατη μία χθες Παρασκευή- λέγοντας ότι «είναι ανεπαρκείς» και στόχο έχουν να «ροκανίζουν τον χρόνο».

Όπως είπε, οι κοινές επίγειες και εναέριες περιπολίες με τις αμερικανικές δυνάμεις «δεν είναι παρά ένα παραμύθι».

Επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα ότι η Άγκυρα επιθυμεί να στείλει στην περιοχή 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, αλλά αυτό δεν το επιτρέπουν οι Κούρδοι, που τονίζουν ότι μόνο κάτοικοι της νοτιοανατολικής Συρίας μπορεί να επιστρέψουν.

Επίσης, απαίτησε από τις ΗΠΑ να απαντήσουν άμεσα αν θεωρούν τους Κούρδους, ακόμη και αν είναι σύμμαχοί τους, τρομοκράτες.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν την αντίδραση των Κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (YPG), της μεγαλύτερης δύναμης μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και συμμάχων των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπός τους, Μουσταφά Μπάλι, δήλωσε ότι παραμένουν δεσμευμένοι στη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ωστόσο «αν δεχθούμε απρόκλητη επίθεση, δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε και να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τον κουρδικό λαό».

Από τη δική τους πλευρά οι Αμερικανοί, μέσω της Ευρωπαϊκής Διοίκησης, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι Τουρκία και ΗΠΑ «εργάζονται για αντιμετωπιστούν οι νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας» και ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας «είναι απολύτως διαφανές σε κάθε φάση του αμυντικού μηχανισμού ασφαλείας που εφαρμόζεται».

Σχετικά Νέα