

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Έξι τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης εντείνουν τις προσπάθειες συνεργασίας με στόχο να εκθρονίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, ΑΚΡ, στις εκλογές του 2023.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η επιρροή του κυβερνώντος συνασπισμού φθίνει, όπως και η δημοτικότητα του ίδιου του Τούρκου προέδρου. Διευρύνοντας τη συνεργασία τους που τους επέτρεψε να καταφέρουν καίριο πλήγμα στις δημοτικές εκλογές του 2019, τα κόμματα διενήργησαν την τρίτη κατά σειράν συνάντησή τους την περασμένη Τρίτη και έχουν προγραμματίσει εβδομαδιαίες διαβουλεύσεις, ώστε να καταλήξουν σε κοινές αρχές μέχρι το τέλος του έτους.
«Η αντιπολίτευση στην Τουρκία δοκιμάζει κάτι πρωτόγνωρο: να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση» σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Μουράτ Γιετκίν.
Η υποστήριξη στην κυβέρνηση συρρικνώνεται εν μέσω επικρίσεων για τη διαχείριση των οικονομικών δεινών, όπως ο πληθωρισμός και η ανεργία, της πανδημίας, των πυρκαγιών και των πλημμυρών.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΑΚΡ να κινείται μεταξύ 31%-33%, ενώ στις εκλογές του 2018 είχε εξασφαλίσει 42,6%. Την ίδια στιγμή, το εθνικιστικό MHP του Ντ. Μπαχτσελί, εταίρου του Ερντογάν, περιορίζεται στο 8%-9% από το 11,1%. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά, ο Ερντογάν θα χάσει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης στις επόμενες εκλογές.
Ατζέντα συνεργασίας
Τα θέματα στα οποία δίνουν έμφαση τα έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης που φιλοδοξούν να συνεργαστούν είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, των ΜΜΕ και των πανεπιστημίων, οι νόμοι που αφορούν τη λειτουργία των κομμάτων και των εκλογών καθώς και η προώθηση του διαχωρισμού των εξουσιών και της δημοκρατίας. Στο κοινό μέτωπο συμμετέχουν οι πρώην σύμμαχοι του Τούρκου προέδρου, Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλί Μπαμπατσάν με τα κόμματά τους, όχι όμως και το φιλοκουρδικό HDP, που δεν θέλει να συμπράξει με τα άλλα κόμματα.
Ειδικός σε θέματα δημοσκοπήσεων, ο Μπεκίρ Αγκιρντίρ έχει προειδοποιήσει πως στις συνομιλίες θα πρέπει να συμμετάσχουν και αριστερές και κουρδικές φωνές αν σκοπός της αντιπολίτευσης είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας. «Αν η αντιπολίτευση δεν δράσει μέσα από την προοπτική του πλουραλισμού, μπορεί να κερδίσει μεν τις εκλογές, αλλά η αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει νέο και μεγαλύτερο χάος, χωρίς να επιλύσει τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα της χώρας»
Σχετικά Νέα
Ισραήλ: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φοβάται ότι η εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ θα οδηγήσει σε «πολιτική δολοφονία»
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λάπιντ, μια «πολιτική δολοφονία».
Γερμανία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που απείλησε με μαχαίρι τους υπαλλήλους και τους θαμώνες ενός κλαμπ
Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε.
Ρωσία-Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση, πέραν της Κυριακής, της πασχαλινής εκεχειρίας που.
Tέξας: Ένοπλος οχυρώθηκε σε παντοπωλείο και πυροβολεί αστυνομικούς
Σε εξέλιξη είναι ένα νέο περιστατικό ένοπλης βίας στις ΗΠΑ όπου ένας ένοπλος εισέβαλε.