Μετωπική κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική και Ακρίτα

Τα μπρος-πίσω του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική επιτροπή που προαναγγέλλει αλλά δεν καταθέτει στη σκιά της τραγωδία των Τεμπών και η σφοδρή επίθεση της Έλενας Ακρίτα κατά της συζύγου του πρωθυπουργού μονοπωλούν την πολιτική επικαιρότητα με την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Όλα ξεκίνησαν χθες όταν η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη παρέδωσε στον ομόλογό της από πλευράς κυβέρνησης, Σταύρο Καλαφάτη κατηγορητήριο εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή κάνοντας λόγο για πράξεις και παραλείψεις επί υπουργίας του, που πληρούν – όπως υποστηρίζει – την αντικειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για επικοινωνιακό πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενη το Σύνταγμα και εξηγώντας ότι “όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής” όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία. Το γάντι σήκωσε εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η κυβέρνηση πετάει την μπάλα στην εξέδρα και επαναφέροντας τα περί συγκάλυψης.

Νομικά κατά της Ακρίτα θα κινηθεί η σύζυγος του πρωθυπουργού

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Μαρέβας Γκραμπόφσκι και Έλενας Ακρίτα μετά τις αναρτήσεις της βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες καταφέρεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού καλώντας την να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα για την περιουσία της αλλά και για “περίεργες μπίζνες” όπως αναφέρει μεταξύ άλλων. Για συκοφαντική ανάρτηση κάνει λόγο η κα Γκραμπόφσκι προαναγγέλοντας ότι θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και της προσωπικότητάς της.

Παράλληλα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την άρση της ασυλίας της Έλενας Ακρίτα με την ίδια να το αποδέχεται, επιμένοντας όμως σε όσα υποστηρίζει και προκαλώντας την σύζυγο του πρωθυπουργού για μια ακόμα φορά να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα. Με οργισμένη ανάρτησή του και σε απολύτως προσωπικό τόνο ο πρωθυπουργός μιλά για βάναυση στοχοποίηση εναντίον της συζύγου του και προαναγγέλει ότι θα πάει στο δικαστήριο ως μάρτυρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «όποιος θέλει να αντιπαρατεθεί μαζί του πολιτικά, είναι ελεύθερος το κάνει”, αφήνοντας όμως εκτός πολιτικής σύγκρουσης την οικογένειά του.

Νέες ισορροπίες στο Μέγαρο Μαξίμου

Παρά τα ανοιχτά αυτά πολιτικά μέτωπα που έχουν ξεσπάσει, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει όσον αφορά στην δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων και όπως εξηγούσαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη γι’ αυτό προσέδωσε πιο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, “καίγοντας” τα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Έτσι, ο Μάκης Βορίδης μετακόμισε ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας κάποιες εκ των αρμοδιοτήτων του παραιτηθέντος Σταύρου Παπασταύρου. Επίσης, την θέση του Γιάννη Μπρατάκου παίρνει ο Στέλιος Κουτνατζής αλλά όχι ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αλλά ως γενικός γραμματέας.

Ο τελευταίος μαζί με τον Μάκη Βορίδη αναλαμβάνουν τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων. Αρμοδιότητες που είχε ο παραιτηθείς Σταύρος Παπασταύρου περνούν στον Άκη Σκέρτσο ο οποίος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό, ενώ ο Θανάσης Κοντογεώργης αναλαμβάνει και την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Ο κρίκος ανάμεσα σε κυβέρνηση και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δυναμώνει με έναν έμπειρο στα θέματα αυτά τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Θανάση Νέζη ο οποίος από κοινού με τον κ. Κουτνατζή θα διατηρούν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους γαλάζιους βουλευτές, με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα