«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Σαρωτική η εξάπλωσή της στη Νότια Αφρική

Απολύτως σαρωτική είναι στη Νότια Αφρική η επικράτηση του νέου αφρικανικού στελέχους του κορωνοϊού, που φέρει τον επιστημονικό κωδικό Β.1.1.529, και ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες εξαιτίας της μεταδοτικότητάς του και των πολυάριθμων μεταλλάξεών του.

Η απότομη επικράτησή του στη Νότια Αφρική, που συνορεύει με την Μποτσουάνα (τη χώρα όπου ανιχνεύθηκε το νέο στέλεχος για πρώτη φορά), αποτυπώνεται με τρόπο τρομακτικό στο γράφημα που δημοσιεύουν την Παρασκευή οι Financial Times.

metallaxi-mpotsoyana-sarotiki-i-exaplosi-tis-sti-notia-afriki-grafima0

Φαίνεται καθαρά ότι από την ημέρα που το νέο στέλεχος έπιασε το 1% των νέων κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν στη χώρα, εκτοξεύτηκε μέσα σε δύο εβδομάδες στο 90% των κρουσμάτων, επικρατώντας ολοκληρωτικά των άλλων στελεχών, μεταξύ των οποίων και του εγχώριου (της Νότιας Αφρικής) που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλεί Παραλλαγή Βήτα.

Έφτασε δηλαδή μέσα σε 14 ημέρες στο ποσοστό επικράτησης για το οποίο η παγκοσμίως επικρατούσα προς το παρόν Παραλλαγή Δέλτα είχε χρειαστεί 14 εβδομάδες, ή σχεδόν 100 ημέρες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα των 14 εβδομάδων το τοπικό στέλεχος (Βήτα) είχε ανέλθει οριακά μόνο πάνω από το 50% των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική.

Τεράστια είναι η μετάδοση ιδιαιτέρως στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής Πρετόρια. Παρά ταύτα η κυβέρνηση της χώρας χαρακτήρισε «βιαστική» την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστείλει την αεροπορική σύνδεση με τα αεροδρόμια της Νότιας Αφρικής.

Επισημαίνεται επίσης ότι το ποσοστό εμβολιασμένων στη Νότια Αφρική ανέρχεται μόνο στο 25% του πληθυσμού.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα