Μετάλλαξη κορωνοϊού: Προβληματισμός για δύο «ορφανά» κρούσματα στην Ελλάδα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία και θεωρείται κατά 70% πιο μεταδοτικό, αριθμεί ήδη διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ένα στην Αττική και ένα στην Κρήτη.

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι η μετάδοσή του γίνεται πλέον και εντός της κοινότητας.

Τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους έφτασαν τα 26 στη χώρα μας, ενώ έχει επιβεβαιωθεί πως δύο από αυτά ούτε είχαν ταξιδέψει, ούτε είχαν έρθει σε επαφές με άτομα που έχουν επιστρέψει πρόσφατα από το εξωτερικό. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το μεταλλαγμένο στέλεχος μεταδίδεται πλέον και μέσα στην Ελλάδα.

Τα τελευταία κρούσματα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη εντοπίστηκαν πριν από δύο ημέρες σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα 25 από τα 26 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, και οι περισσότεροι ασθενείς φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο καραντίνας μέχρι να εξαλειφθεί το ιικό τους φορτίο.
Οι έλεγχοι για το συγκεκριμένο στέλεχος, αντίθετα με τις άλλες περιπτώσεις κορωνοϊού, απαιτούν εξειδικευμένο εργαστήριο, που δίνει αποτελέσματα μετά από κάποια 24ωρα, με τους ειδικούς να ζητούν να αυξηθούν αυτά τα εργαστήρια.

Σχετικά Νέα